Raed Arafat: Aceasta boala va fi foarte greu sa fie oprita total sau permanent. Masurile vor fi inasprite

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat spune ca restrictiile impuse de catre autoritatile romane privind adunarile cu un public numeros si vizitele in spitale au rolul de preveni raspandirea bolii in interiorul comunitatilor. Arafat afirma ca boala va fi foarte greu de oprit, dar este important ca ea sa ramana cat mai mult timp in limitele actuale.

„Noi nu interzicem manifestarile, noi limitam numarul persoanelor. Un meci poate sa se desfasoare mai departe cu o mie de persoane, sau fara spectatori si sa fie transmis”, a afirmat Raed Arafat duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3.

Acesta a explicat masurile impuse de autoritatile romane privind limitarea participarii la adunari cu un numar mare de oameni, aratand ca persoane care nu prezinta niciun simptom pot infecta oameni in interiorul comunitatilor, in conditiile in care au existat oameni care au mintit in legatura cu zona din care provin.

„De ce luam aceste masuri acum? Pentru ca este o metoda de a preveni raspandirea in cazul in care avem persoane care sunt asimptomatice sau usor simptomatice care sunt infectate si care pot sa transmita in interiorul comunitatii aceasta boala. Pentru ca stim ca au intrat oameni si nu au zis clar de unde vin sau au zis ca vin dintr-o parte si ei au venit din alta. Stim ca aceasta boala oricum va fi foarte greu sa fie oprita total sau permanent. Este vorba de cumparat timp, de prelungit timp in care suntem in faza actuala si care este o faza, comparativ cu alte tari, o faza inca incipienta, in acest fel sa ne pregatim si mai bine. (…) Dar sa spunem ca aceste masuri ajuta la intarzierea raspandirii bolii in randul comunitatii, acest lucru da, putem sa-l zicem” a adaugat Arafat.

Publicitate

Intrebat daca se ia in calcul oprirea intrarilor dinspre Italia, Arafat a spus: ”Nu au cum sa oprseti cetatenii romani sa intre in Romania”, reamintind recomandarile privind deplasarea oamenilor in si dinspre zonele afectate de coronavirus.

Acesta a precizat ca in acest moment Romania este in faza in care pacientii pot fi identificati si se poate sti ca au contractat virusul din afara tarii.

„Cand incepem sa vedem transmitere intre persoane care nu au calatorit deloc inseamna ca incepe faza in care virusul se transmite in interiorul comunitatii”, a precizat el.

Arafat sustine ca masurile vor incepe ”sa se inaspreasca la nivelul granitelor” si ca grupul de lucru analizeaza masurile ce vor fi luate ”pe baza de scenarii”, iar in acest context sunt posibile noi masuri.

Acesta a mai spus ca, daca se declara epidemie, se vor lua masuri suplimentare in privinta adunarilor publice, pot exista recomandari pentru ca persoanele care pot face acest lucru sa lucreze de acasa.

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis sunat de Donald Trump. Presedintele SUA vrea sa trimita Romaniei ventilatoare pentru dotarea spitalelor

„Sunt criterii la nivelul gripe pe baza carora declara epidemiei, dar serios nu este declararea epidemiei. Daca vedem ca avem transmitere sustinuta in comunitate se iau masuri serioase. In momentul in care numarul cazurilor creste semnificativ unele masuri pot sa fie luate imediat pentru a intarzia raspandirea la nivel national”, a mai spus Raed Arafat, potrivit adevarul.ro

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.