Masuri restrictive fara precedent in Romania: In ce conditii se inchid scolile! Precizarile ministrului Monica Anisie

Autoritatile romane au anuntat duminica masuri restrictive fara precedent dupa Revolutie, in incercarea de a evita raspandirea noului coronavirus. Astfel, au fost stabilita si o procedura de suspendare a cursurilor in unitatile de invatamant, in cazul aparitiei cazurilor de infectare cu noul virus, in respectivele unitati. Criteriile nu tin strict de ordinul medical, ci se poate tine cont si de contextul social, a spus secretarul de stat in MAI, Raed Arafat.

Monica Anisie, ministrul interimar al educatiei, a detaliat la Digi24 cine si in ce conditii ia decizia de suspendare a cursurilor.

Publicitate

„Daca exista un caz confirmat, Inspectoratul Scolar Judetean, impreuna cu DSP, poate sa ia decizia suspendarii cursurilor sau chiar inchiderea clasei sau scolii, depinde de gravitatea cazului”, a spus Monica Anisie.

„La momentul acesta, va pot spune ca NU am luat in calcul suspendarea sau inchiderea unitatilor de invatamant sau a universitatilor, pentru ca in afara de cazurile de la Timisoara si Hunedoara, nu avem in momentul acesta niciun caz confirmat. Dar impreuna cu ministrul sanatatii am elaborat o procedura. Vineri a fost transmisa in toate unitatile de invatamant”, a declarat la Digi24 Monica Anisie.

„Nu Ministerul Educatiei este cel care ia decizia, ci Comitetul national pentru situatii speciale de urgenta sau Comitetul judetean, daca se intampla la nivel judetean”, a precizat ministrul interimar al educatiei.

„As face un apel la calm, pentru ca nu este cazul, deocamdata, sa ne alarmam. Parintii, elevii sa mearga la scoala!” – spune Monica Anisie.

In acelasi timp, ea face un apel la autoritatile publice locale sa acorde o atentie sporita scolilor, sa le doteze cu sapun si dezinfectat, pentru a preveni cazurile de imbolnavire si pentru a crea o stare de bine copiilor la scoala. Cred ca panica nu ne face bine si avem atatea lucruri bune de facut la scoala sau la universitate! Daca nu se intampla sa avem vreun caz confirmat nu vad de ce am intra intr-o panica dintr-aceasta din care cred ca nimeni nu iese bine”, a punctat ministrul.

Monica Anisie se va consulta luni cu specialisti de la minister, dar si cu ONG-uri pentru a gasi o solutie de realizare a cursurilor intr-un sistem online, daca vor exista multe cazuri de infectare. „Dar la momentul acesta nu avem decat patru cazuri confirmate (trei elevi din Timis si unul din Hunedoara). Sunt convinsa ca lucrurile se vor stabiliza acolo, la Timis, avand in vedere ca unitatea a fost inchisa si se va realiza dezinfectia, cursurile se vor putea relua in curand”, a anuntat Monica Anisie.

Citeste si articolul :   Papa Francisc s-a vaccinat la Vatican impotriva Covid-19

„Daca sunt luate toate masurile de preventie, eu sunt convinsa ca nu se vor intampla situatii de imbolnavire, chiar daca sunt peste 1.000 de elevi intr-o unitate de invatamant”, a mai spus ministrul, intrebata daca nu cumva si scolile intra sub incidenta masurii anuntate duminica de interzicere a adunarilor cu peste 1.000 de oameni, scrie digi24.ro.

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.