Cu sase cazuri de coronavirus confirmate si mii de oameni izolati in case, autoritatile fac scenarii si pregatesc masuri care sa limiteze raspandirea la scara larga a virusului in tara noastra.
Ar putea fi anulate evenimente cu grupuri mari de participanti si chiar inchise scolile, cum s-a intamplat in strainatate.
Specialistii au mai explicat pentru Stirile ProTV cum se fac testele pentru depistarea Covid-19 si cat de sigure sunt.
La doua zile dupa ce a fost internat, o noua testare pentru primul pacient confirmat in Romania, un tanar din Gorj, a iesit negativa, si asta pentru ca, spun medicii, replicarea virusului a fost limitata sau de scurta durata.
Publicitate
Testele prin care se stabileste daca un pacient este sau nu infectat cu coronavirus au precizie de peste 99%, spun specialistii. Persoanei care prezinta simptome ii este prelevata o proba din gat si nas cu un betisor asemanator celor cu care se face exudatul nazal sau faringian. Apoi, betisorul este introdus intr-un mediu de cultura special si dus in laboratorul de microbiologie.
Testele pentru depistarea noului coronavirus dureaza mai bine de patru ore, si asta pentru ca se face o analiza moleculara amanuntita, in care se extrage acidul nucleic al virusului, care este prelucrat intr-un aparat, apoi, pe ecran se vede rezultatul: pozitiv sau negativ.
Practic, conform softului de functionare, daca pe monitor apar doar liniile verzi, inseamna ca testul este negativ. Daca se evidentiaza si curba albastra, rezultatul este pozitiv.
Alexandru Rafila, medic: „Este vorba de o metoda extrem de precisa, care identifica o portiune specifica din genomul virusului, care produce noua infectie. Exista reactivi care sunt furnizati de firme specializate in producerea acestui tip de reactivi de biologie moleculara. Noi nu producem in Romania.″
Pana acum au fost prelevate si prelucrate 579 de probe, iar sase au iesit pozitive.
In Romania, in prezent, se pot face teste pentru diagnosticarea noului coronavirus in Bucuresti, la Institutul Matei Bals si la Spitalul Victor Babes si in unitatile de boli infectioase din Timisoara, Cluj, Iasi, Constanta si Craiova, insa toate spitalele judetene au primit recomandare sa cumpere astfel de teste.
Pentru ca Romania se confrunta deja cu al saselea pacient diagnosticat cu noul coronavirus, autoritatile au un plan de masuri suplimentare.
Raed Arafat, seful DSU: „Faza 0 e la 25 de cazuri, apoi intre 25-100 de cazuri, 100 si 1000, 1000- 2000 de cazuri. E normal sa se faca toate pregatirile pentru un scenariu mai greu.”
In cazul unei epidemii, masurile vor fi mult mai stricte.
Raed Arafat: „La un moment dat este posibil sa treaca la o infectie in interiorul comunitatii si atunci trecem si noi la faza a doua, de a incetini raspandirea in tara, cum au facut in Franta si in alte tari. Limitarea numarului maxim de oameni la o intalnire, inchiderea scolilor, transportul public poate sa fie si el afectat de niste decizii in unele zone. La acest moment nu e cazul.″
Se va face si o platforma online in care vor fi stocate informatiile despre evolutia cazurilor de coronavirus la nivel national, dar si situatia celor aflati In carantina sau izolare la domiciliu.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: „STS va veni cu resursa necesara de specialitate, pentru a corobora informatiile dintre Ministerul Sanatatii si MAI.″
In prezent, in Romania sunt 35 de persoane in carantina si 10771 izolate la domiciliu, precizeaza stirileprotv.ro
Publicitate