Mierea de albine are proprietati antibacteriene, imunomodulatoare, antivirale, antioxidante si alte proprietati care sunt benefice pentru organismul uman. In acelasi timp, un alt produs dulce – zaharul – este de obicei numit „otrava dulce”, deoarece de-a lungul vietii unei persoane provoaca daune semnificative organismului. Medicii au spus de ce mierea este mult mai sanatoasa decat zaharul.
Calorii din de miere. Desigur, poti spune ca, continutul de calorii al mierii este mai mare decat continutul de calorii al zaharului si vei avea perfecta dreptate. Intr-adevar, o lingura de miere naturala contine aproximativ 64 de calorii, in timp ce aceeasi portie de zahar contine 46 de calorii. Dar trucul este ca mierea este mult mai dulce decat zaharul. Astfel, folosind miere in loc de zahar pe tot parcursul zilei, corpul nostru primeste aproximativ jumatate din calorii.
Indicele glicemic al mierii. Acest indicator ne arata cum alimentele afecteaza nivelul zaharului din sange. Indicele glicemic ridicat al alimentelor pe care le consumam in mod constant ameninta aparitia diabetului, a problemelor de greutate si a sistemului cardiovascular. Cu cat acest indice este mai mic, cu atat organismul absoarbe mai lent zaharul. Deci: indicele glicemic al zaharului este de 70 de unitati, al mierea, in medie, este de 49 de unitati.
Principalii constituenti ai mierii. Principalele componente ale mierii sunt glucoza si fructoza (acestea constituie 72% din compozitia mierii). Absorbtia lor nu necesita insulina, deci nu exista riscul supraincarcarii pancreasului. Odata ajunse in corpul uman, aceste componente nu necesita o prelucrare suplimentara in tractul gastrointestinal, prin urmare, economisesc o anumita cantitate de energie.
Mierea stimuleaza procesele metabolice. Prin urmare, nutritionistii recomanda sa folositi miere in loc de zahar daca doriti sa slabiti. Apa cu lamaie si miere dimineata pe stomacul gol – aceasta este o reteta indiana veche pentru pierderea in greutate. O astfel de bautura poate fi consumata de mai multe ori pe zi, dar nu mai devreme de 30 de minute inainte de masa. Mierea se potriveste si cu ceaiul de menta sau de ghimbir. Feliile de ghimbir tocate pot fi consumate cu miere pentru a stimula metabolismul.
Mierea intareste imunitatea. Mierea intareste imunitatea, si nu numai. Mierea este utila si ca agent general de intarire pentru corpul uman. Are un efect benefic asupra epuizarii nervoase, ajuta la bolile de inima si stomac, bolile hepatice. Mierea inmoaie mucoasele si de aceea este recomandata pentru multe raceli. In acelasi timp, zaharul reduce puterea sistemului imunitar de 17 ori. Cu cat ajunge mai mult zahar in sangele nostru, cu atat sistemul imunitar este mai slab.
In plus, practic nu exista substante nutritive benefice in zahar. Mierea, dimpotriva, are o compozitie fantastic de bogata in vitamine si minerale. Si daca o folosesti corect, atunci este capabil sa ofere organismului toate substantele necesare vietii si sanatatii.
Publicitate