Cunoscut cardiolog roman: 30 de reguli pentru o viata sanatoasa

Cunoscutul cardiolog Vasi Radulescu a postat pe reteau de socializare o serie de reguli pentru o viata sanatoasa;

1. Treziti-va si nu mai stati niciun minut in plus in pat. E timp mort. Trezirea la aceeasi ora ofera energie, timp pentru un mic dejun relaxant, citit, meditatie, putin sport. Ea regleaza si somnul.

2. Meditati un sfert de ceas, intr-un loc cat mai linistit. O puteti face imediat dupa trezire si/sau seara. Stati comod, respirati adanc si controlat, concentrati-va pe diferite zone ale corpului, apoi plimbati ganduri pozitive de colo-colo, respingand orice altceva.

3. Tineti-va lucrurile din jur in ordine. Faceti patul inainte de toate. Tineti totul cat mai ordonat si curat.

Publicitate

4. Luati un mic dejun linistit, fara distrageri de atentie. El poate contine un senvis, fructe, cereale (ideal inmuiate din timp, sa se digere mai usor), lapte, orice va place in cantitati moderate. Puteti bea o cafea sau o cana de ceai verde sau negru, ideal fara zahar.

5. Faceti sport, de la inot pana la jogging. Faceti sport usor chiar daca aveti probleme cu inima, spre exemplu dupa un infarct miocardic sau dupa conversia unei fibrilatii atriale (dupa consultul medicului, desigur). Sportul ne mentine intr-un tonus fizic si psihic excelent, reducand considerabil riscul unor afectiuni.

6. Un dus cu apa mai rece este tonifiant si anxiolitic. Poate ajuta si la ameliorarea hipersudoratiei. Dusul de dimineata are si o componenta meditativa, dar si de realizare a unui plan scurt de atac al zilei ce tocmai se deschide. Spalati parul cu apa calduta, iar daca suportati, reduceti treptat temperatura apei pentru restul corpului.

7. Cuprindeti-va ziua intre doua zambete. Energia pozitiva atrage energie pozitiva. Zambiti! Veti face totul mult mai usor. Tineti minte asta: un comportament aspru, egoist si rece ii inchide omului in fata toate usile si mai ales toate inimile. Omul vesel, deschis, recunoscator si bun va avea in jurul lui un univers pozitiv, plin de oportunitati si de iubire.

Citeste si articolul :   Medic roman, adevarul despre vaccinul anti-COVID, pe intelesul tuturor

8. Invatati sa trageti actiunea langa intentie. Degeaba vrem sa facem ceva daca ramanem la stadiul de idee. Actionand, facand lucruri aparent marunte, generam o stare de bine in noi.

9. Nu mancati prea mult la pranz. Cei ce se indoapa la masa de pranz devin imediat somnolenti – motivul este redistributia sangvina. Scade si randamentul intelectual. O masa cu doze moderate din mai multe tipuri de alimente este ideala pentru pranz. Ganditi-va sa asezati 2/3 din calorii in prima parte a zilei.

10. Respirati adanc aer curat, repetat. Exista tehnici de respiratie, multe utilizate si in meditatie. Creierul se va simti excelent si veti gandi totul mult mai limpede. Trageti aer adanc, tineti aerul in plamani pentru 8-10 secunde, expirati prelung. Repetati. Gasiti un loc adecvat pentru asta (capitala e infecta in multe zone).

11. Dormiti cam opt ore pe zi. Este unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii. Fara cafea si alte substante excitante (alcool) in a doua parte a zilei, fara lichide multe seara, fara cina bogata, fara sport dupa sapte seara, fara televizor. Cititi un roman usor, respirati adanc, meditati, scrieti in jurnal, asterneti pe o hartie lucrurile care va macina.

12. Faceti cu o seara inainte sau dimineata o lista cu 5-7-10 lucruri pe care vreti sa le faceti in ziua respectiva. Sau cu idei pe care ati vrea sa le materializati candva.

13. Oferiti-va mici recompense dupa ce ati facut anumite lucruri.

14. Cina trebuie sa fie cat mai usoara. Fara fructe. Fara alimente grele. Fara alcool.

15. Comunicati cu cei din jur. Suntem fiinte sociale si ne simtim mai bine stand alaturi de semenii nostri, vorbind cu ei, razand cu ei, imbratisandu-i, iubindu-i. Legaturile veritabile interumane asigura sanatate si longevitate.

Citeste si articolul :   Se cere lockdown in Romania, inclusiv pentru persoanele vaccinate: "Ne scufundam de tot"

16. Traiti totul cu uimire. Lasati-va impresionati de tot ce se intampla in jurul vostru si fiti recunoscatori pentru ca ati primit cel mai frumos cadou: viata.

17. Simplificati, nu complicati. Pastrati mai putine lucruri materiale in jurul vostru. Reduceti cheltuielile inutile. Renuntati la oamenii care va trag in jos cu energiile lor negative. Reduceti optiunile multiple care va solicita mintea. Simplificati tot ce puteti.

18. Largiti zona de confort. Numai asa puteti evolua. Cunoasteti oameni noi, faceti lucruri noi, invatati alte si alte informatii, capatati alte si alte aptitudini.

19. Hidratarea e deosebit de importanta. Dupa paharul de dimineata, beti apa in mod constant. Sucurile carbogazoase sunt nocive. Chiar si cele dietetice, fara zahar, cresc riscul cardiovascular. Beti apa simpla, dar ascultati-va mecanismele corpului si nu exagerati.

20. Calatoriti. E una dintre investitiile cele mai bune pe care le puteti face.

21. Daca puteti face un lucru in cateva minute, abordati-l imediat si nu-l lasati pentru maine. Asta va va da ritm si apetit pentru a face tot mai multe lucruri.

22. Visati. Cu ochii deschisi sau inchisi, visati la o viata mai buna. Veti pune bazele schimbarii si totul se va petrece asa cum va doriti cel mai tare, daca aveti mintea concentrata pe acel lucru. Cu ambitie apoi, luptati, putin cate putin, sa construiti schimbarea.

23. Cititi in fiecare zi, cat de mult puteti. Luati o carte cu voi oriunde, la metrou, la o cafenea, la job. Ajungeti in locuri multiple fara sa va miscati din loc. Recurgeti seara la un roman usor, mintea se linisteste mai bine asa, veti dormi mai eficient.

24. Felul in care va consumati o zi va arata felul in care va traiti intreaga viata. Dincolo de orice concept, sunt mari sanse sa aveti una singura. Iubiti-o si iubiti-va, iubindu-i pe ceilalti in acelasi timp.

Citeste si articolul :   Iubita lui Vlad Voiculescu reactioneaza dupa demiterea sa de la Ministetrul Sanatatii

25. Imbratisati creativitatea. Scrieti, compuneti, inventati, desenati, imaginati, visati. Cand faceti ceva creativ, viata devine mult mai interesanta.

26. Tineti un filtru: respingeti lucrurile negative care va pot macina pe dinauntru si acceptati inauntru lucrurile pozitive.

27. Spuneti un lucru pozitiv cand ajungeti seara acasa. Da, vi se vor intampla multe chestiuni negative in trafic, la un ghiseu, la birou. Dar si multe pozitive. Cand ajungeti acasa, povestiti ceva frumos celorlalti. Veti seta energii pozitive si veti vedea cum ceilalti se vor plia pe starea impusa de voi.

28. Plimbati-va pe jos in fiecare zi. Mersul pe jos e sanatate curata. 3-5-7 kilometri, incercati sa parcurgeti anumite distante, la pas sustinut.

29. Mai putine scuze. Ma doare una si alta, sunt obosit, nu am energie, mi-e teama, nu am chef. Pentru ceilalti, veti fi un ghimpe in pulpa degetului. Renuntati la toate scuzele si incepeti sa faceti lucruri, sa iesiti din zona de confort, sa va recastigati forma si ritmul, sa-i uimiti pe cei de langa voi cu optimismul vostru. Nimeni nu vrea prieteni care se plang tot timpul.

30. Incercati sa faceti cel putin o fapta buna pe zi. Exista pe undeva o compensare in viata si lucrurile vi se vor reintoarce cand va asteptati mai putin. Dar nu va ganditi ca se vor intoarce, ca aici e toata frumusetea”, a scris medicul cardiolog pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.