Parlamentarii formatiunii AUR au anuntat ca strang semnaturi pentru suspendarea din functie a presedintelui Romaniei. Klaus Iohannis este acuzat de mai multe incalcari ale constitutiei.
Demersul AUR nu are insa sustinere din partea USR si PSD, iar analistii avertizeaza ca este un gest riscant pentru democratie.
Klaus Iohannis este acuzat de alesii AUR ca ar fi fost doar partenerul liberalilor, ca ar fi incercat sa guverneze prin interpusi si ca ar fi fost absent din viata societatii. Printre altele, acestea ar fi motivele care ar justifica, sustin cei de la AUR, demiterea sa.
George Simion, co-presedinte AUR: ”Anuntam initierea procedurii pentru suspendarea presedintelui Klaus Iohannis, am inceput colectarea semnaturii in randul parlamentarilor, ne-au promis mai multi, de la mai multe partide, ca vor semna”.
Publicitate
Desi liderii USR il considera vinovat pe seful statului pentru criza politica, Uniunea nu se va alia demersului de suspendare.
Dacian Ciolos, presedinte USR: ”Romania are acum nevoie de rezolvarea crizelor prin care trece si nu de adaugarea de noi crize”.
Social-democratii nu au luat o decizie oficiala, dar spun ca nu ei vor fi primii care vor vota demiterea lui Klaus Iohannis.
AUR are nevoie de 156 de semnaturi pentru a initia suspendarea
Sorin Grindeanu, vicepresedinte PSD: ”Daca domnul Ciolos vine si aduce si dansul in discutie acest lucru, putem discuta. Hai sa il vedem pe domnul Ciolos”.
Analistii considera ca demersul este unul electoral si nu ii dau sanse de reusita.
Cristian Pirvulescu, analist politic: ”Frustrarile sunt multe in societate, oamenii poate ar fi tentati sa dea un vot de protest impotriva presedintelui, asta nu ar face decat sa complice lucrurile. In 2021, in conditiile acestea riscante – criza guvernamentala, sanitara, sociala, economica- a ne ajuca cu inca o criza inseamna pur si simplu a ne dori disparitia statului roman”.
AUR are 43 de senatori si deputati. Pentru a initia suspendarea presedintelui au nevoie de 156 de semnaturi. Cel mult ar putea avea sustinerea celor 22 de parlamentari liberali din jurul lui Ludovic Orban.
Iar pentru vot au nevoie de jumatate plus unu din numarul de parlamentari, adica 234 de alesi si abia apoi poate fi organizat referendumul privind demiterea.
Publicitate