La ce foloseste pelinul?

Proprietatile vindecatoare ale pelinului au fost folosite de mult timp in medicina populara pentru a normaliza activitatea tractului gastro-intestinal, in special in gastritele cu aciditate scazuta, pentru a creste pofta de mancare, in tratamentul astmului bronsic, reumatismului, eczemelor etc.

Expertii spun ca uleiul esential de pelin este similar cu camforul prin efectul sau stimulator asupra sistemului nervos central. Printre substantele active ale plantei se numara glicozide, acizi organici (succinici, malici), taninuri, flavonoide, acid ascorbic, caroten.

Inainte de a sublinia proprietatile curative ale pelinului, este important sa retineti ca uleiul esential din acesta trebuie utilizat cu precautie datorita concentratiei mari de tuona, care are un efect neurotoxic.

Dozele mari de ulei esential de pelin pot provoca perturbari ale sistemului nervos central, convulsii, anxietate, comportament impulsiv si chiar moarte. Utilizarea prelungita poate provoca leziuni permanente creierului si sistemului nervos. Poate fi, de asemenea, extrem de captivant. Astfel, inainte de a incepe sa utilizati pelin in scopuri medicinale si cu utilizare prelungita, ar trebui sa consultati cu siguranta un medic.

In plus, pelinul este un alergen pentru unii. Adesea in timpul sezonului de inflorire (iulie-septembrie), sunt dezvaluite cazuri de alergii, care se manifesta prin urmatoarele simptome: cefalee, slabiciune a intregului corp, atacuri astmatice, mancarime ale pielii etc.

Sistem digestiv. Uleiul esential de pelin are o proprietate coleretica si promoveaza secretia de bila din ficat, care, la randul sau, normalizeaza procesul digestiv si ajuta la neutralizarea excesului de acid din stomac. In plus, uleiul stimuleaza producerea si secretia nu numai a bilei, ci si a altor sucuri digestive din stomac, ceea ce imbunatateste si digestia.

Ciclul menstrual . Uleiul esential de pelin poate stimula fluxul menstrual sau normaliza ciclul. Poate fi utilizat de femeile cu un ciclu neregulat sau lipsa de menstruatie. Este demn de remarcat faptul ca astfel de incalcari pot duce la diverse probleme de sanatate, inclusiv cancer uterin. In plus, uleiul esential de pelin ajuta femeile sa reduca severitatea anumitor simptome precum dureri de cap, crampe abdominale, greata, oboseala si lipsa poftei de mancare.

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale cimbrului

Agent antipiretic . Datorita continutului de tuona din pelin, uleiul esential ajuta la combaterea infectiilor, la normalizarea temperaturii corpului, ceea ce explica utilizarea acestuia ca antipiretic, expectorant pentru raceli, febra, inflamatii ale cailor respiratorii superioare si tuse.

Insecticid. Prin mirosul sau, pelinul este capabil sa sperie o mare varietate de insecte – muste, furnici, gandaci, molii etc. Prin urmare, uleiul esential din acesta este utilizat in spray-uri, fumiganti sau solutii ca insecticid si repulsiv.

Sistemul nervos . Substantele active din pelin au un efect calmant. Asadar, expertii ii sfatuiesc pe pacientii cu insomnie sa puna iarba sub perna. De asemenea, este capabil sa amelioreze severitatea convulsiilor epileptice, convulsiilor, stresului, tensiunii si a altor tulburari mentale.

Antihelmintic. Uleiul esential sau planta de pelin praf este utilizat pentru a indeparta viermii paraziti, cum ar fi viermi rotunzi, tenii si viermi din corpul uman.

Agent de tonifiere . Uleiul esential de pelin are un efect tonic, intareste corpul, normalizeaza circulatia sangelui, sistemul hormonal si imunitar, ajuta la distribuirea uniforma a substantelor nutritive in organism si normalizeaza si eliminarea toxinelor.

Citeste si articolul :   5 beneficii nestiute ale pepenelui galben. Fructul-minune pe care trebuie sa il consumi toata vara!

Alte beneficii ale pelinului . Pelinul  poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata anorexia, insomnia, anemia, lipsa poftei de mancare, flatulenta, indigestia si multe altele.

Este demn de remarcat faptul ca varfurile inflorite nu mai lungi de 25 cm si frunzele sunt recoltate ca materii prime medicinale. Iarba este taiata in timpul infloririi, frunzele si lastarii tineri sunt recoltati inainte de inflorire. Blaturile purtatoare de flori sunt recomandate sa fie taiate in timpul infloririi complete. Materiile prime sunt uscate in mansarde, sub copertine sau in aer la umbra, asezate intr-un strat subtire de 5-7 cm pe panza sau hartie. Planta are o perioada de valabilitate de 2 ani.

Publicitate

Autor