Baba Yaga – Folclor rusesc

In miturile slave, Baba Yaga este femeia salbatica sau doamna intunecata a magiei si in folclorul rus exista multe povesti despre ea.

Aceste povesti pot proveni de la oameni care au trait in padurile din nordul Rusiei si Finlandei cu multi ani in urma. Aveau statui de piatra numite Yaga. Soldatii rusi care au venit in zona i-au numit Golden Babas.

Adesea statuile aveau propriile lor colibe, construite pe butucuri de copaci, pline de daruri. Erau statui ale unei zeite locale pe care oamenii le cereau sfaturi. De asemenea, ea a avut puterea de a decide ce s-a intamplat cu oamenii, cam ca Baba-Yaga.

Cuvantul Baba poate insemna orice femeie suficient de mare pentru a se casatori. Cu toate acestea, in povesti, Baba-Yaga este adesea descrisa ca o vrajitoare inspaimantatoare, salbatica, batrana, cu un apetit teribil pentru a manca oameni. Povestea lui Baba Yaga si Vasilisa este una dintre povestile cunoscute si are lucruri in comun cu alte povesti populare, precum Cenusareasa.

Publicitate

De ce este importanta Baba-Yaga in povesti?

Baba Yaga poate reprezenta soarta unei persoane. Cand cineva intra in coliba, traieste sau moare in functie de ceea ce spune si face. Unii spun, de asemenea, ca Baba Yaga reprezinta partea intunecata a intelepciunii, iar personajul Vasilisa reprezinta partea luminoasa.

Citeste si articolul :   Meghan Markle si Printul Harry au spus, in sfarsit, adevarul: “Nu mai voiam sa traiesc"

Oricum ar fi aparut, ea este mai mult decat o vrajitoare batrana urata, pentru ca are putere; oamenii ar trebui sa se teama si sa o respecte.

In multe societati antice, femeile in varsta erau vazute ca pastratoarele intelepciunii si traditiei pentru familie sau trib. Nu mai trebuie sa aiba grija de copii, au devenit mama pentru restul comunitatii. Se credea ca aceste femei intelepte intelegeau misterele nasterii si mortii. Erau vindecatori si aveau grija de morti. Uneori se credea ca au puterea vietii si a mortii in sine. Cuvantul vrajitoare a insemnat odata intelept.

Mai tarziu, din secolul al XII-lea, cand oamenii au inceput sa creada in utilizarea puterii magice pentru rau, oamenii au inceput sa se teama si sa urasca aceste femei intelepte cu potiunile si sfaturile lor. Multi au fost omorati si imaginea femeii intelepte sau a „vrajitoarei” s-a schimbat, pentru a deveni batrana infricosatoare, urata si rea, care arunca vraji rele, ca in povestile de azi.

Baba Yaga este interesanta pentru ca, desi este descrisa ca o vrajitoare batrana terifianta, este totusi inteleapta si puternica; salbatic, crud, dar uneori si amabil. Baba Yaga face o legatura intre femeile intelepte ale miturilor timpurii si vrajitoarele din popor sau din basme.

Citeste si articolul :   EXCLUSIV Horoscop septembrie 2021. Prima luna de toamna vine cu vesti bune pentru trei zodii

Cum este Baba-Yaga si casa ei?

La fel ca majoritatea vrajitoarelor, Baba Yaga poate zbura, dar nu foloseste o matura. In schimb, ea sta intr-un mortar urias (un castron pentru macinarea alimentelor) cu genunchii aproape atingandu-si barbia. Zboara foarte repede peste sau deasupra podelei padurii si foloseste pistilul (rasnita) ca o carma tinuta in mana dreapta. Isi indeparteaza urmele cu o matura din mesteacan argintiu tinuta in mana stanga. Oriunde apare, un vant salbatic incepe sa sufle, copacii gem si frunzele se invart in aer.

Casa ei este o coliba ​​adancita intr-o padure de mesteacan, intr-un loc greu de gasit, cu exceptia cazului in care un fir magic, o pana sau o papusa arata calea. Coliba are o viata proprie. Sta pe picioare mari de pui si se poate misca. Ferestrele sale actioneaza ca niste ochi, iar incuietoarea este plina de dinti. Un gard de post inconjoara coliba. Stalpii sunt din oase umane si sunt acoperiti cu cranii ale caror orificii aprinse lumineaza padurea. De foarte multe ori coliba este pazita de caini flamanzi, gaste rele, lebede sau o pisica neagra.

Citeste si articolul :   Strigoiul, mituri si legende

Coliba se poate invarti si se misca prin padure. Face scartaituri de coagulare a sangelui. Majoritatea celor care intra nu pleaca niciodata, in timp ce Baba Yaga ii spala, ii hraneste si apoi ii aseaza pe o spatula uriasa, inainte de a-i pune in cuptor. In multe povesti, soarta celor care intra in coliba ei este in mainile lor. Un oaspete se poate potrivi sau nu in cuptor, in functie de modul in care sta pe spatula. Desi mananca pana la 10 barbati, Baba Yaga este foarte slaba si osoasa, ca un schelet. Nasul ei este foarte lung.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.