Cum explica medicul Alexandru Rafila restrictionarea circulatiei dupa ora 22.00

Medicul Alexandru Rafila spune ca s-a decis restrictionarea circulatiei dupa ora 22.00 pentru scurtarea timpului de interactiune dintre oameni: „Nu stiu daca o sa influenteze foarte mult. Iau masuri foarte stricte pe care oamenii nu le respecta”.

Alexandru Rafila a declarat, miercuri seara, la „Marius Tuca Show” de la Aleph News, ca restrictionarea circulatiei dupa ora 22.00 se explica prin dorinta de a scurta timpul de interactiune intre oameni, la fel cum Franta a interzis iesirile dupa ora 18.00.

Pe de alta parte, spune Rafila, autoritatile iau masuri foarte stricte pe care oamenii nu le mai respecta din cauza oboselii pandemice: Solutia nu e sa impui lucruri care sunt si mai greu de respectat”.

In ce priveste un asa-zis „bilant de un an al pandemiei”, Rafila a spus ca este cea mai serioasa amenintare la adresa sanatatii publice din 1918 incoace, cu mentiunea ca acum resursele sunt diferite si au aparut vaccinurile.

Articolul continuă după reclame

„Din punctul asta de vedere – al sistemului de sanatate, al cercetarii – cred ca a fost o mare provocare. Foarte multe sisteme s-au adaptat si reusesc sa functioneze destul de bine in pandemie, a aparut munca de acasa, care, din punctul de vedere al angajatorului, poate fi convenabila, eficienta, dar care este la fel ca si invatamantul online: rupe elemente importante din viata noastra sociala. In educatie, copiii care au stat foarte mult timp acasa refuza sa iasa acum din case, sa se joace. La fel se poate intampla cu cadrele didactice. Aceste exemple nu trebuie sa ne modifice viata asa de mult. Cred in anii urmatori va exista o analiza critica si aceste lucruri dezvoltate din timpul pandemiei nu vor continua, nu trebuie exagerat cu activitatea din casa”, a spus Rafila.

In opinia medicului, adaptarea copiilor la acest sistem nu este „o adaptare sanatoasa”, deoarece dezvoltarea fizica si mintala a copiilor este la fel de importanta ca procesul educational: „Masurile exagerate afecteaza direct copilul si duc la o respingere a masurilor de rutina. Vrem sa continuam pandemia cu masuri exagerate si oamenii refuza”.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.