9 semnale pe care corpul ti le transmite atunci cand ai deficit de iod

Iodul este unul dintre cele mai importante 30 de oligoelemente din corpul nostru. Rolul principal al iodului este in sinteza hormonilor tiroidieni ai glandei tiroide – substantele responsabile de majoritatea proceselor metabolice. Se stie ca hormonii tiroidieni constau in mai mult de 65% iod. Deficitul sau duce la scaderea productiei de hormoni si, ca urmare, la dezvoltarea hipotiroidismului. Deficitul de iod nu are un caracter pronuntat exterior. Prin urmare, a primit numele de „foamea ascunsa”. Deficitul pe termen lung de iod poate deveni o sursa de probleme ale sistemului cardiovascular, osos, digestiv, obezitate, tulburari neurologice, precum si de intarziere in dezvoltarea fizica si mentala.

Severitatea simptomelor deficitului de iod depinde de multi factori, dar semnele sale principale pot fi detectate chiar si cu deficit moderat de iod. Sa vorbim despre ele mai jos.

Oboseala cronica

Letargia, somnolenta, pierderea fortei sunt primele lucruri la care oamenii sunt atenti atunci cand concentratia hormonilor tiroidieni din sange scade, ale carei sarcini includ furnizarea de energie corpului. Particularitatea este ca aceste semne pot aparea fara nicio conditie prealabila si nu dispar dupa odihna. Oboseala cronica apare in 99% din cazurile de deficit de iod si este adesea insotita de oboseala musculara fara niciun motiv.

Citeste si articolul :   Cum sa recunoastem o tromboza

Imunitate slaba

Slabiciunea sistemului imunitar se manifesta sub forma de raceli frecvente si recurente, boli virale, parazitare, fungice si vindecarea lenta a ranilor. Utilizarea masurilor generale pentru intarirea organismului (stabilirea unui regim zilnic, intarirea, administrarea imunomodulatorilor), de regula, nu prea ajuta.

Publicitate

Edem

Edemul este un simptom evident al deficitului de iod. Cea mai frecventa localizare a edemului in aceasta afectiune este sub ochi; se poate observa si umflarea picioarelor si bratelor. Mai mult, utilizarea diureticelor pentru eliminarea edemului va fi nu numai inutila, ci si periculoasa: substantele utile, inclusiv oligoelemente, sunt spalate din corp, iar echilibrul apa-sare este perturbat.

Dereglari menstruale

Un ciclu menstrual instabil este un simptom al etapei initiale a deficitului de iod, deoarece lipsa de iod afecteaza in mod direct activitatea sistemului hormonal. Starea deficitului de iod la femei poate fi plina de infertilitate si menopauza prematura. Lipsa de iod nu este mai putin periculoasa in timpul sarcinii: absenta unui element vital poate afecta negativ dezvoltarea intrauterina a fatului si poate duce la avort spontan.

Anemie

Datorita scaderii activitatii metabolice, carenta de iod este adesea insotita de anemie feripriva, boala asociata cu lipsa de fier in sange. In acest caz, anemia este de obicei usoara si, de regula, se manifesta deja in stadiul matur al hipotiroidismului. Principalele simptome ale anemiei cu deficit de fier sunt ameteli, slabiciune, paloare.

Citeste si articolul :   Cu ce ​​ulei sa gatesti daca ai tensiune arteriala mare

Supraponderalitate

O crestere necontrolata a greutatii corporale este unul dintre simptomele unei lipse severe de iod in organism. Excesul de greutate in acest caz se datoreaza in mare masura nu prezentei masei grase, ci edemului cauzat de tulburari metabolice. Tesutul conjunctiv devine mai susceptibil la lichide si, pe langa excesul de greutate, deficitul de iod se manifesta prin ingrosarea pielii, umflarea fetei, a membrelor, a limbii si a buzelor. Datorita edemului extins intr-un stadiu sever de hipotiroidism, pot aparea pierderi de auz, dificultati de respiratie nazala si raguseala.

Hipotensiune

Tulburarile sistemului cardiovascular sunt un semn al hipotiroidismului care s-a dezvoltat pe fondul deficitului de iod in mare parte. Datorita tulburarilor circulatorii la persoanele cu hipotiroidism, poate aparea o complicatie sub forma de hipotensiune arteriala – o scadere a tensiunii arteriale.

Inteligenta scazuta

Problemele din activitatea creierului, manifestate sub forma unei scaderi a atentiei, capacitatea de activitate intelectuala, afectarea memoriei, pot semnala, de asemenea, o lipsa de iod in organism.

Iodul mai este numit „un microelement al inteligentei”.

Stare proasta si depresie

Tulburarile din activitatea creierului care nu au trecut fara urma servesc drept punct de plecare pentru dezvoltarea problemelor psihologice. Exista o deteriorare a fondului emotional, apatie, pasivitate, abatere, apare o viziune negativa asupra evenimentelor, care in 5-12% din cazuri se transforma in depresie severa. Un semn distinctiv al acestei afectiuni in deficienta de iod este slabiciunea, absenta oricarei dorinte de imbunatatire a starii lor, care ar trebui sa fie cunoscuta de rudele pacientului. Este necesar sa-l ajutam, sa-l incurajam sa caute tratament. Prevenirea deficitului de iod este intotdeauna mai usoara decat tratarea acestuia.  De-a lungul vietii sale, o persoana primeste doar 3-5 grame de iod (aproximativ o lingurita).

Citeste si articolul :   Consumul de oua favorizeaza sanatatea si pierderea in greutate

Aportul zilnic mediu de iod pentru un adult este de 120-150 mcg. Poate fi obtinut in principal din peste de mare, alge, ulei de peste, sare iodata, carne, fructe si produse lactate.

Trebuie amintit ca nu este posibil sa se determine deficitul de iod acasa (prin tipul de aplicare a unei plase de iod pe interiorul antebratului). In prezent, evaluarea functiilor glandei tiroide include un set de metode.

In acelasi timp, diagnosticul bolilor tiroidiene nu necesita neaparat intregul arsenal de metode existente.

Publicitate

Autor