Valeriu Gheorghita a vorbit despre imunitatea la vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare in Romania, Valeriu Gheorghita, a vorbit despre imunitatea oferita de vaccinul anti coronavirus. Medicul militar a avertizat ca sunt putine sanse sa fie necesara vaccinarea sezoniera. De asemenea, acesta a mentionat ca unele persoane ar putea primi trei doze de vaccin daca apar mutatii ale coronavirusului in continuare.

Ce spune Valeriu Gheorghita despre perioada de imunitate

Medicul sustine ca imunitatea la vaccinul anti Covid-19 ar putea dura chiar si 12 luni, fiind putin probabil sa ajungem la o vaccinare sezoniera, asa cum este in cazul gripei.

Valeriu Gheorghita a raspuns la intrebarea daca va fi necesara vaccinarea sezoniera de acum inainte.

“In opinia mea, si nu doar a mea, ci si a expertilor, foarte probabil ca nu. E posibil sa fie anumite categorii de persoane care sunt la risc sa dezvolte anumite forme severe si e posibil sa fie nevoie de o singura doza, e un booster, insa nu cred ca vom ajunge sa facem vaccinare sezoniera ca la gripa”, a declarat Valeriu Gheorghita.

De asemenea, Valeriu Gheorghita a mai spus ca sunt sanse ca anumite persoane sa aiba nevoie chiar si de o a treia doza de vaccin pentru a putea fi complet protejate.

Citeste si articolul :   Horoscop zilnic, 27 august 2023. Norocul este de partea Varsatorului

“Cu siguranta vor exista aceste vaccinuri si, in cazul in care vom avea o prevalenta crescuta a acestor infectii, este posibil sa efectuam o a treia doza cu acest vaccin adaptat noilor tulpini”, a spus Gheorghita.

Potrivit medicului militar, infectarile dupa vaccin se pot produce pentru ca vaccinurile nu au o eficacitate de 100%.

”Vorbim de o eficacitate are este variabila intre 60 – 70% pana la 90-95%, dar avem circa 5% dintr epersoane care nu dezvolta un raspuns imun protector, dar acest tip de raspuns nu se dezvolta dupa niciun timp de vaccin si nici dupa boala naturala. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvolta un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o 100”, a mai afirmat Valeriu Gheorghita.

Autor