Medic roman, revoltat dupa un control ITM: “Vine o duamna cu unghiile de 4 centimetri care iti cere stampila”

Medicul Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, a postat un mesaj pe Facebook in care povesteste prin ce trec doctorii atunci cand vin autoritatile in control.

“Azi a venit controlul de la ITM. Prima data cand mi se intampla. Stiam ca va veni, fiindca deja colegii din tara ne-au avertizat. In plus deja stim cu totii traditia mioritica, veche cat istoria si gaunoasa ca orice cancer, cand ceva da in fiert (vezi incendiul din spitale) pornesc controalele pentru ca nu-i asa, de ce sa reparam unde e gaura cand putem face ale gauri in alte parti!?

Din acest punct de vedere, orice guvern al oricarui partid din oricare vremuri a procedat exact la fel si nu ar trebui sa mai mire pe nimeni ca apar, tot in spirit mioritic, bancuri, meme, injuraturi adaptate.

De acum deja stim: cand apare vreo problema pornesc controalele (nu reparatiile, da? Clar?). Asa a fost dupa fiecare incendiu, dupa fiecare explozie, dupa fiecare bomba de presa legata de sistemul medical. Cam tot la fel cum de cate ori se apropie contractul cel nou de semnat cu medicii de familie, in buna traditie inceputa de Duta cel puscariabil, pornesc si articolele din ziarele online obscure despre veniturile fabuloase ale medicilor de familie, acesti “oligarhi” cum ii numea “stimabilul”.

Aia cu “jos birocratia” e doar un slogan de inceput de mandat, cand de fapt iti vine o duamna cu unghiile de 4 centimetri care iti cere stampila (“cum doamna doctor, cum va imaginati ca vreo institutie a statului va accepta vreodata un document fara stampila” zicea ea cu ochii cat cepele).
Stampila a fost eliminata din istoria Romaniei de catre guvernul condus de Mihai Tudose, dar extragerea acestei masele cariate nu va reusi nici dupa migratia pe statia spatiala de pe langa Vega.

Silvia, sigur o sa iti placa asta.

Acum sa nu credeti ca sunt o infractoare. Sunt un antreprenor responsabil. Am fise de medicina muncii si control periodic in fiecare an, am toate certificarile de prize facute la zi (dar sunt sigura ca le aveau si spitalele in cauza), am fise de protectia muncii completate de o firma specializata cu care am un contract perfect legal, am echipament de protectie in cabinet ca doar aratam de un an de zile ca niste cofetarese. Am dezinfectante si solutii ca ne-am dat peste cap sa ne protejam de virus si sa nu murim pe capete (si tot au murit in medicina de familie mai multi ca in alte specialitati, dar pe ai nostri doar noi ii plangem…).

Citeste si articolul :   Gabriela Firea, in doliu! Astazi a pierdut cel mai drag om din viata ei

Ceea ce nu avem si este frustrant si strigator la cer ca nu avem, e dovada ca furnizam echipament angajatilor, adica nu avem procese verbale de predare primire pe semnatura, nu stiu daca saptamanal sau cum, ca “na 7 halate, na 7 capeline, na 42 de manusi, na 7 ml pe zi de alcool si 7 tablete pe saptamana de cloramina…”.

Nu, nu e de ras si nu, nu e de plans. Nu e nici furie, nici neputinta. Este dovada vie ca nu se poate altfel.

Am gresit ca am externalizat acest serviciu unei firme care trateaza problema modern si elegant.

Am gresit ca nu mi-am sapat un subsol destul de mare la cabinet ca sa pot cuprinde toata hartogaraia pe care o doreste statul roman.

Am gresit ca am cerut mereu debirocratizare irosindu-mi energia mea si a colegilor, cand de fapt nimeni nu vrea. Indiferent cine vine la putere si ce promite.

Nu, nu vrea nimeni ca lucrurile sa mearga, toti vor sa se acopere de hartii. Ai toate autorizatiile, dar iei foc. Mor oamenii pe capete, dar ai procese verbale la zi.

Ne pasa ca avem pacienti programati? Doar noua. Biroul de controale te vrea la sediu cu kilometrul de dosare la verificat.

Citeste si articolul :   Carmen Harra, noi profetii: "Perioada omenirii din urmatorii 10-12 ani este destul de dureroasa"

Sa ne intelegem. Trebuie sa functionam corect si sigur, atat pentru pacientii nostri cat si pentru angajatii nostri. Trebuie sa fim insa atent consiliati de oameni care sunt specialisti in asta, nu controlati si amendati! Calitatea actului medical nu se obtine cu amenzi si hartuire, ci cu intelegerea fenomenului, cu oameni bine pregatiti si cu conditii reale de exercitare a profesiei.

Ne cereti noua sa ne consiliem pacientii cu calm si rabdare, dar noi suntem vesnic tratati ca infractori.

Asta este unul din motivele care ne imping sa iesim fie prin usa din dos a sistemului, cu picioarele inainte, fie la volan, prin vama, pentru tot restul vietii noastre profesionale, in tari care nu-si calca in picioare medicii”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.