Guvernul urmeaza sa adopte ordonanta de urgenta promisa de premierul Citu privind anumite masuri bugetare. Potrivit Digi24.ro s-a decis amanarea unei decizii in privinta sporurilor. O decizie va fi luata peste cateva luni, probabil printr-un proiect de lege care ar putea sa modifice din nou Legea salarizarii.
Ordonanta de urgenta care va fi adoptata miercuri prevede doar eliminarea sporului Covid de 30% din salariu pe care il primesc angajatii prefecturilor, eliminarea tichetelor de vacanta pe anul 2021, reducerea subventiilor pentru transportul studentilor – nu eliminarea acestora, ci o reducere cu 50%, ca urmare a protestelor organizatiilor studentesti.
Deasemene, prin acelasi act normativ se va ingheta punctul de pensie pana la 1 ianuarie 2022. Astfel, pensionarii nu vor mai primi mariri la pensii, chiar daca UDMR s-a opus in cadrul Coalitiei.
Ludovic Orban, presedintele PNL, a anuntat ca nu vor creste pensiile pana la 1 ianuarie 2022.
Totodata, liderii Coalitiei au numit-o pe Raluca Turcan, ministrul Muncii, sa realizeze pana la 1 martie o analiza a impactului acestor sporuri asupra salariilor bugetarilor, pentru ca, dupa discutiile in cadrul guvernului, s-a ajuns la concluzia ca este posibil ca prin eliminarea globala a sporurilor sa aiba de suferit bugetarii fara functii de executie din anumite sectoare de activitate, in timp ce altii sa fie favorizati.
„In 2021, aceste sporuri raman in interiorul venitului lunar. Vom face o analiza a tuturor sporurilor si o modificare a legii salarizarii urmeaza sa fie facuta”, a anuntat vicepremierul Kelemen Hunor, miercuri dimineata.
Premierul Citu si ministrii au creat in ultimele zile impresia ca Guvernul va elimina aceste sporuri, 50 dintre ele fiind dezvaluite, marti, de catre fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru. Este vorba despre sporuri pentru munca la domiciliu, sporuri pentru folosit calculatorul, sporuri de periculozitate in institutii precum Curtea de Conturi, sporuri de pastrarea confidentialitatii in cazul judecatorilor etc.
„Despre aceste amendamente vorbim, ele exista, ori prin ordonanta, ori vor fi in Parlament, e vorba de o plafonare in acest moment, dar urmeaza o Lege a salarizarii care va lega sporurile de performanta in sectorul bugetar” a declarat Florin Citu, luni.
Publicitate