Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit despre sporurile bugetarilor. Reprezentantul Guvernului a spus la B1 TV care sunt solutiile , dar si ce se va intampla cu salariile din sistem.
„E foarte important ca sistemul bugetar sa fie stimulat, sa performeze si sa avem si eficienta. Daca arunci anatema pe intreg sistemul risti ca unii oameni sa fie demobilizati. Problema este de aplicare a legii si vina nu o au cei care au beneficiat de sporuri peste plafonul prevazut de lege, ci la cei care in permanenta, prin diferite modificari la legislatia in vigoare au permis tot felul de exceptii. Din nefericire o lege a salarizarii unitare in sistemul public a devenit, prin exceptii, o lege a salarizarii neunitare.
In mod normal principiul legii salarizarii unitare era ca sporurile sa nu depaseasca 30% din salariul de baza. Acest plafon de 30% a fost depasit, o data, prin exceptii pentru anumitecategorii bugetare, dupa care el a fost transferat la ordonatorul principal de credite, au inceput sa adauge sporuri netinand cont de functiile de baza si am ajuns sa avem functii cu salarii diferite de baza, oamenii au dat in judecata pentru ca considerau ca la pregatirea egala, munca egala trebuiau sa aiba un salariu egal. Au castigat muti dintre ei in instanta si am ajuns ca unii dintre ei sa aiba lefuri mai mari decat altii din aceeasi categorie ocupationala care nu au mai dat statul in judecata”, a declarat ministrul Muncii.
Ce se intampla cu sporurile din sistemul sanitar
„Zona sistemului sanitar este un exemplu despre cum s-au putut sparge echipele sanitare din acelasi domeni. Au crescut unele lefuri, dar au fost lasate infirmierele, brancardierii, unii beneficiazade salarii la nivelul anului 2022, iar altii sunt cu salariile la nivelul anului 2018, in conditiile in care, pe categoria ocupationala, sanatate, trebuia sa avem o ierarhizare a acestor salarii in functie de relevanta muncii pe care oamenii o presteaza”, a mai spus Turcan pentru sursa mentionata mai sus.
Publicitate
Ce masuri au fost luate la nivelul de Minister.
„Am creat o echipa mixta din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale cu Ministerul Apararaii, Ministerul de Interne si Ministerul Finantelor, care sa pregateasca o formula care sa reaseze in primul rand raportarea sporurilor la salariul de baza. Noi credem ca trebuie sa existe un plafon care sa nu mai fie depasit cu niciun fel de exceptie (…) Asezam nivelul sporurilor raportat la nivelul salariilor de baza, reanalizam numarul sporurilor, pentru ca sunt unele sporuri care pur si simplu nu sunt justificate si evaluam ca ele sa fie acordate in suma fixa”, a mentionat ministrul Muncii.