O alimentatie buna este unul dintre cele mai frumoase lucruri din viata si este foarte importanta pentru calitatea vietii noastre.
Mancarea si bautura tin, corpul si sufletul impreuna – cine nu cunoaste zicala. Dar cum ramane cu cunostintele noastre despre nutritive… manancam sanatos sau manca, echilibrat? Astfel, ce intelegem prin nutritie sanatoasa….
Astazi, nutritia sanatoasa este inteleasa ca fiind o dieta mixta variata, echilibrata si proaspata, care poate fi preparata cu imaginatie.
Intr-o formulare mai scurta, nutritia sanatoasa inseamna: mai mult pe baza de plante (fructe, legume, cereale) decat alimentele pe baza de animale (carne, peste, produse lactate, oua) si doar cantitati mici de grasimi, sare si zahar. O multime de lichide sunt esentiale: in mod ideal, apa, ceaiuri, spritzere de suc. Daca veti manca apoi versatil si variat – atunci puteti spune ca aveti o alimentatie sanatoasa.
Publicitate
Mereu aceesi problema: eu ce gatesc azi? – poate sa devina uneori o durere de cap. Trebuie sa fie proaspat, sanatos si gustos. De asemenea, ar trebui sa fie rapid (deorece nu avem suficient timp), de mai multe ori pe zi – pentru ca, cu trei mese mari si doua mese mici, suntem alimentati in mod optim cu energie, nutrienti, vitamine si minerale.
Micul dejun, pranzul si cina pot fi putin mai mari, si doua gustari intre ele, dar care vor fi ca si volum mic. De exemplu, paine crocanta cu branza sau un mar si o mana de nuci.
Pentru ca nutrientii vitali, proteinele, grasimile si carbohidratii sa fie utilizati, este benefic sa le consumati intr-un anumit raport. La adultii sanatosi, proportia din numarul total de calorii este de aproximativ 15% proteine, 30% grăsimi si 55% carbohidrati. Toate cele trei elemente de baza sunt importante; in combinatie cu vitamine, minerale si oligoelemente. Pentru ca acest lucru sa functioneze bine, cel mai bine este sa mancati mancarea in cantitati suficiente pe tot parcursul zilei. Pentru o dieta sanatoasa, aveti nevoie in mod ideal pe zi de urmatoarele alimente:
6 pahare de apa sau 6 cani de ceai din plante dar neindulcite;
2 portii de fructe
3 portii de legume
4 portii de paste, orez, paine sau alte produse din cereale si cartofi
3 portii de lapte, iaurt, branza de vaci
1 portie de carne, peste sau carnati
4 linguri de ulei,
Corpul poate fi alimentat doar cu toti nutrientii de care are nevoie, printr-o combinatie de diferite grupe de alimente. Alimentele vegetale precum cerealele, fructele si legumele contin fibre, carbohidrati, vitamine si minerale. Organismul obtine proteine de inalta calitate din alimentele de origine animala. Cei care urmeaza o dieta vegetariana obtin proteina din lapte si produse lactate, precum si din leguminoase si cereale. Celulele sunt alimentate cu acizi grasi esentiali prin intermediul uleiurilor vegetale.
Consumul suficient de fructe si legume este una dintre cele mai importante recomandari pentru o dieta sanatoasa. Daca doriti doar sa faceti un pas catre o dieta sanatoasa, ar trebui sa incepeti cu fructe si legume. Deoarece fructele si legumele nu au doar un continut scazut de calorii, ele contin si substante vegetale secundare care ar trebui sa protejeze organismul. In plus, fructele si legumele ofera vitamine, minerale si fibre, care sunt esentiale pentru o buna functionare a organismului nostru.