De ce este importanta vitamina B12

Recent, tot mai mult se  vorbeste despre beneficiile vitaminei B12. Sa vedem de ce acest element este atat de important.

Vitamina B12 este esentiala pentru multe functii hormonale si metabolice importante din organism. Inclusiv, pentru producerea de enzime digestive si transportul substantelor nutritive esentiale catre si de la celule. Nivelurile adecvate de B12 sunt esentiale pentru formarea normala a sangelui si functia neurologica. Aceasta vitamina promoveaza sinteza multor compusi din corpul nostru. Prin urmare, este esentiala pentru peste 100 de functii ale corpului zilnic.

Care sunt principalele sarcini ale vitaminei B12?

Vitamina B12 este esentiala pentru:

Furnizarea de energie – Impreuna cu alte vitamine B , nu furnizeaza direct energie, ci ajuta la mentinerea metabolismului normal al aminoacizilor, grasimilor si carbohidratilor. Vitamina B12 este implicata intr-o serie de procese intracelulare pentru a asigura sanatatea celulelor si o productie adecvata de energie.

Publicitate

Functionarea normala a sistemului nervos. Vitamina B12 cu acid folic este esentiala pentru sinteza mielinei. Mielina este o substanta care inconjoara fibrele nervoase care le protejeaza si permite transmiterea rapida a semnalului intre celulele nervoase. Daca mielina este deteriorata, transmisia impulsului este afectata. Astfel, vitamina B12 este esentiala pentru functionarea normala a sistemului nervos.

Citeste si articolul :   Afirmatii pozitive pentru a deveni mai puternici

Prevenirea anemiei. De multe ori, o buna circulatie a sangelui este asociata cu niveluri ridicate de fier , dar, de fapt, folatul si vitamina B12 joaca acelasi rol. B12 ajuta la divizarea celulelor rosii din sange, care sunt necesare pentru a mentine circulatia constanta a oxigenului in corpul nostru. Circulatia constanta a oxigenului asigura functionarea tuturor proceselor critice din organism. Prin urmare, deficientele de B12 si folat sunt cele mai frecvente cauze ale anemiei.

Eliberarea din homocisteina. De asemenea, vitamina B12 ajuta organismul sa scape de cantitati excesive de homocisteina sau de deseuri. Sunt produse prin metabolism si sunt toxice pentru celule. Prin urmare, este imperativ ca homocisteina sa fie eliminata din corp. In acest proces, vitamina B12 ajuta la protejarea peretilor vaselor de sange, prevenind bolile cardiovasculare, boala Alzheimer si dementa .

Care sunt simptomele deficitului de vitamina B12?

-oboseala cronica, letargie si slabiciune
-dureri musculare, dureri articulare
-afectarea memoriei , capacitatea de concentrare si alte probleme cognitive asociate imbatranirii
-schimbari de dispozitie, cum ar fi depresia , anxietatea sau nervozitatea
batai rapide ale inimii si puls, lipsa de aer
-starea de sanatate orala precara, inclusiv sangerarea gingiilor si ulcerele
-dificultati de respiratie si ameteli
-pierderea poftei de mancare sau probleme cu tractul gastro-intestinal, cum ar fi constipatie, greata, diaree sau crampe
-un risc crescut de probleme precum boli de inima sau chiar cancer (niveluri ridicate de homocisteina)
-un ten pal sau galbui-pal
glosita – o limba rosie-zmeura si dureroasa

Citeste si articolul :   Trucuri pentru a fi productiv intr-o zi proasta

Cauzele deficitului de vitamina B12

Absorbtia vitaminei B12 este afectata din cauza consumului excesiv de alcool, cafea, fumat, stres, contraceptive orale, aciditate scazuta a stomacului, disfunctie pancreatica, deficit semnificativ de calciu si fier in alimente, laxative, indigestie, consum excesiv de alimente vegetale, exces de vitamina C. Capacitatea de a absorbi vitamina B12 scade odata cu inaintarea in varsta. De-a lungul anilor, secretia de acid gastric scade. La randul sau, acest lucru provoaca reflux si, ca rezultat, medicul prescrie antiacide. Ele neutralizeaza acidul stomacal.

Surse de vitamina B12 si asimilare

Oamenii primesc vitamina B12 numai din alimente si / sau suplimente. Prin urmare, vegetarienii care nu consuma produse de origine animala au nevoie de un supliment nutritiv sub forma acestui element. Anumiti inlocuitori cum ar fi bauturile cu soia, ovaz si orez  le  pote  oferi vegetarienilor vitamina B12.

Vitamina B12 provine din produse de origine animala, oua si produse lactate si, intr-o masura mai mica, cereale fortificate. Vitamina B12 este absorbita doar in forma sa legata. Astfel, trebuie sa se lege de un factor intrinsec, care este o substanta proteica si care este produsa in stomac . Absorbtia vitaminei B12 necesita ceea ce se numeste factor intrinsec, care se gaseste in acidul din stomac. In forma legata, B12 este absorbit predominant la capatul intestinului subtire . O masa tipica contine 5-7 mcg de cobalamina pe zi, care acopera necesarul zilnic.

Citeste si articolul :   Dieta de vara: top 5 cele mai delicioase si sanatoase alimente

Aportul zilnic recomandat de vitamina  este 3 mcg  si poate fi obtinut in medie de la:

-2 g de ficat de vita inabusit
-40 g de somon fierbinte,
-100 g de carne de vita fierbinte,
-110 g de curcan,
-130 g de oua fierte,
-140 g de branza,
-550 g de branza de vaci,
-750 g de lapte.

Publicitate

Autor