Kelemen Hunor nu vede necesara acum implicarea lui Klaus Iohannis pentru formarea guvernului

Presedintele UDMR Kelemen Hunor nu considera ca in acest moment al negocierilor trebuie implicat presedintele Klaus Iohannis, dar nu exclude aceasta posibilitate in viitor. UDMR are doua – trei propuneri de premier, dar nu a dat nume pentru „a nu creste zgomotul de fond”.

Kelemen Hunor a declarat, dupa prima runda de consultari cu presedintele Iohannis, ca exista mai multe formule pentru a asigura o stabilitate, iar cea mai buna, in opinia Uniunii, este coalitia parlamentara si guvernamentala PNL, USR PLUS si UDMR, care ar putea sa dea „o majoritate solida cu care am putea guverna 4 ani”.

In opinia lui Kelemen, in acest moment cel mai important este sa existe un proiect de buget pentru anul viitor cat mai repede.

Presedintele UDMR a afirmat ca la discutiile preliminare de sambata si duminica cu PNL si USR PLUS s-a incercat „creionarea unui program de guvernare”, iar lucrurile au evoluat bine, insa discutiile politice au blocat negocierile.

„Cel mai important este sa existe incredere intre parteneri. Noi consideram ca cel care a castigat cele mai multe mandate in coalitie trebuie sa aiba un premier, ar fi de dorit sa ajungem la o intelegere cat mai repede. Acum exista doua propuneri: PNL are una, USR PLUS are alta, in aceste conditii firesc era sa avem si noi o propunere de premier, avem doua-trei propuneri, dar nu am pronuntat nume pentru ca nu am vrut sa crestem zgomotul de fond”, a declarat Kelemen Hunor.

Articolul continuă după reclame

In opinia acestuia, fiecare dintre cele trei formatiuni politice ar trebui sa aiba o persoana in cele trei functii cheie: premier, presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului.

„Nu spunem ca noi trebuia sa fim la Camera Deputatilor, putem fi si la senat, se poate compensa dupa aceea in interiorul guvernului. Asta am prezentat azi presedintelui Iohannis, sunt convins ca zilele urmatoare vom continua discutiile”, a afirmat Kelemen Hunor.

Citeste si articolul :   Bilant COVID-19 din 29 martie 2022, in Romania.

Intrebat cum comenteaza declaratia liderului PSD, Marcel Ciolacu, care vrea un guvern de uniune nationala, cu premier Alexandru Rafila, Kelemen a raspuns ca nu i se pare o solutie viabila in acest moment.

Liderul UDMR a adaugat ca a invatat din experienta ca astfel de discutii trebuie abordate cu rabdare.

Intrebat daca, in aceste conditii, va fi investit un nou guvern pana pe 23 decembrie, Kelemen a raspuns: „E prima tinta, daca nu reusim, ar trebui pe 26, 27. Consideram ca nu ar trebui sa trecem in anul 2021 cu un guvern interimar”.

Intrebat, de asemenea, daca ar fi oportun ca presedintele Klaus Iohannis sa joace rolul de mediator, inclusiv sa aseze PNL si USR PLUS in fata faptului implinit, Kelemen Hunor a raspuns ca i se pare devreme pentru acest lucru: „Poate ca va veni acest moment, dar inca sper ca vom gasi intelegere. In toate negocierile a fost asa, putem iesi din impas daca suntem mai flexibili”.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.