Beneficiile vitaminei D

Vitamina soarelui

Vitamina D este uneori numita „vitamina soarelui”, deoarece este produsa in pielea dumneavoastra ca raspuns la lumina soarelui.

Este o vitamina liposolubila dintr-o familie de compusi care include vitaminele D-1, D-2 si D-3. Corpul dumneavoastra produce vitamina D in mod natural atunci cand este expus direct la lumina soarelui.

De asemenea, il puteti obtine prin anumite alimente si suplimente pentru a va asigura un nivel adecvat de vitamina din sange. Vitamina D are mai multe functii importante. Poate ca cele mai vitale sunt reglarea absorbtiei de calciu si fosfor si facilitarea functiei normale a sistemului imunitar.

Publicitate

Obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina D este importanta pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor si dintilor, precum si pentru o rezistenta imbunatatita impotriva anumitor boli. Daca corpul dumneavoastra nu primeste suficienta vitamina D, riscati sa dezvoltati anomalii osoase, cum ar fi oasele moi (osteomalacia) sau oasele fragile (osteoporoza). Iata alte trei beneficii surprinzatoare ale vitaminei D.

Citeste si articolul :   3 modalitati simple de a va albi in mod natural dintii acasa

1. Vitamina D combate boala

Pe langa beneficiile sale principale, cercetarile sugereaza ca vitamina D poate juca si un rol in:

reducerea riscului de scleroza multipla

scaderea sanselor de a dezvolta boli de inima

contribuie la reducerea probabilitatii de a dezvolta gripa

2. Vitamina D reduce depresia

Cercetarile au aratat ca vitamina D ar putea juca un rol important in reglarea starii de spirit si evitarea depresiei. Intr-un studiu, oamenii de stiita au descoperit ca persoanele cu depresie care au primit suplimente de vitamina D au observat o imbunatatire a simptomelor lor.

Intr-un alt studiu al persoanelor cu fibromialgie, cercetatorii au descoperit ca deficienta de vitamina D a fost mai frecventa la cei care sufereau, de asemenea, de anxietate si depresie.

3. Vitamina D stimulează pierderea în greutate

Luati in considerare adaugarea suplimentelor de vitamina D in dieta voastra daca incercati sa slabiti sau sa preveniti bolile de inima.

Intr-un studiu, persoanele care luat zilnic un supliment de calciu si vitamina D au reusit sa slabeasca mai mult decat subiectii care au luat un supliment placebo. Oamenii de stiinta au spus ca suplimentul de calciu si vitamina D au avut un efect de suprimare a apetitului. Intr-un alt studiu, persoanele supraponderale care au luat zilnic un supliment de vitamina D si-au imbunatatit markerii de risc pentru bolile de inima.

Citeste si articolul :   Strategii impotriva amanarii

Surse alimentare de vitamina D

Putine alimente contin vitamina D in mod natural. Din aceasta cauza, unele alimente sunt imbogatite. Aceasta inseamna ca s-a adaugat vitamina D.

Alimentele care contin vitamina D includ:

somon

sardine

galbenus de ou

creveta

lapte (fortificat)

cereale (fortificate)

iaurt (fortificat)

suc de portocale (fortificat)

Poate fi greu sa obtineti suficienta vitamina D in fiecare zi prin expunerea la soare si numai prin alimente, astfel incat sa luati suplimente de vitamina D va poate ajuta.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.