Pentru ca si corpul uman sa functioneze armonios, este necesar sa ii asiguram o nutritie adecvata. Aceasta inseamna echilibrul proteinelor, glucidelor, grasimilor, vitaminelor si oligoelementelor. In acest lant, prioritatea poate fi acordata pe buna dreptate proteinei ca element de constructie si restaurare.
Aceasta substanta este implicata in construirea celulelor, tesuturilor, organelor. De asemenea, formarea enzimelor, a majoritatii hormonilor, a hemoglobinei si a compusilor care indeplinesc cele mai importante functii in organism, nu au loc fara participarea proteinelor.
Printre detinatorii record pentru continutul de proteine se numara alimente precum branzeturi, nuci, branza de vaci cu continut scazut de grasimi, fasole, carne si pui, mazare, peste. Este foarte important sa obtineti zilnic cantitatea necesara de proteine in cantitate de 120 de grame. Cantitatea variaza in functie de tipul de activitate umana, astfel incat, cu stresul fizic si mental, rata poate fi crescuta.
Proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi activi, iar 8 dintre acestia din organism nu pot fi produsi independent si se obtin numai cu alimente. Pentru functionarea normala a tuturor sistemelor corpului, este necesar aportul atat de proteine animale, cat si de proteine vegetale. Proteinele animale au o compozitie mai echilibrata si sustin digestia normala si absorbtia nutrientilor.
Lipsa proteinelor afecteaza negativ starea generala de sanatate: echilibrul hormonilor din organism si activitatea sistemelor enzimatice sunt perturbate. Daca incalcarea este permanenta, apare o criza pentru corp. El incearca sa foloseasca resursele neutilizate si este pur si simplu epuizat. Cu o lipsa de proteine, exista o scadere a greutatii corporale, suprimarea glandei tiroide, slabiciune musculara, o scadere generala a poftei de mancare, disfunctie a tuturor organelor, in special a ficatului, deteriorarea sistemelor endocrine si hematopoietice.
In acelasi timp, excesul de proteine din organism nu ar trebui, de asemenea, sa fie prezent. Deci, atunci cand norma este depasita, procesele putrefactive apar in intestine, activitatea rinichilor si a ficatului este supusa unui stres suplimentar. Toate acestea duc la eliberarea de toxine in fluxul sanguin, care afecteaza negativ intreaga functionare a corpului.
In concluzie, se poate observa ca, pentru activitatea buna a organismului, este important sa se echilibreze cantitatea de proteine, grasimi si carbohidrati care intra in corp . Cantitatea in raport de masa poate fi exprimata ca 1: 1: 4. Acest raport va va permite sa mentineti un echilibru important de substante furnizate cu alimente, sa imbunatatiti calitatea muncii organismului si, prin urmare, sa va oferiti o sanatate buna.
Publicitate