Internetul Spatial a lui Elon Musk: Cat costa sa ai internet direct din spatiu prin Spacex Starlink

„Better than Nothing Beta” (tr – Mai bine decat Nimic Beta) costa 99 USD/luna + 499 USD pentru un kit cu un trepied, un router WiFi si un terminal pentru conectarea la satelitii Starlink, se spunea in e-mail.

SpaceX, compania aerospatiala fondata de Elon Musk, a trimis luni un e-mail unui numar nespecificat de persoane care s-au aratat interesate sa se inscrie pentru serviciul de pe site-ul Starlink. E-mailul, care stabilea costurile si viteza de internet proiectata, a fost apoi postat pe comunitatea Starlink a Reddit.

Potrivit  e-mail-ului postat pe Reddit si confirmat de CNBC, compania Elon Musk va percepe utilizatorilor 99 USD pe luna initial pentru a utiliza serviciul Starlink. De asemenea, vor trebui sa plateasca 499 USD pentru o antena satelit mica, trepied de montare si router de la companie.

Comparativ cu accesul la internet de mare viteza rezidential in Statele Unite, 99 USD pe luna este o norma – desi internetul standard este mult mai ieftin, iar viteza Starlink nu este de asteptat sa fie aproape la fel de rapida ca si Internetul de mare viteza. Comparativ cu tarfiele de la noi unde poti sa platesti si ~10 USD pe luna pentru internet de 1Gbps, acesta pare incredibil de scump, dar era de asteptat.

Citeste si articolul :   Mercedes-Benz EQA va debuta pe 20 ianuarie
SpaceX lanseaza un lot de sateliti Starlink. Getty Images

E-mailul a fost trimis membrilor selectati ai publicului care si-au exprimat anterior interesul pentru serviciu. E-mailul este o invitatie catre acei utilizatori sa se alature testului beta „Better Than Nothing”, o extindere a testelor beta private care au avut loc in ultimele luni in Statele Unite si Canada.

Publicitate

„Dupa cum puteti spune din titlu, incercam sa va reducem asteptarile initiale”, incepe e-mailul raportat.

„Asteptati sa vedeti ca viteza datelor variaza de la 50 Mbps la 150 Mbps si latenta de la 20 ms la 40 ms in urmatoarele cateva luni, pe masura ce imbunatatim sistemul Starlink. De asemenea, vor exista perioade scurte, fara conectivitate deloc.

„Pe masura ce lansam mai multi sateliti, instalam mai multe statii terestre si ne imbunatatim software-ul de retea, viteza datelor, latenta si timpul de functionare se vor imbunatati dramatic. Pentru latenta, ne asteptam sa atingem 16ms pana la 19ms pana in vara anului 2021.

„Terminalul de utilizator Starlink fazat-matrice, care este mai avansat decât în ​​avioanele de luptă, plus montarea trepiedului și a routerului Wi-Fi, costă 499 USD, iar abonamentul lunar costă 99 USD.”

Citeste si articolul :   Bitcoin versus Ethereum (partea I)

Un utilizator pe twitter ne arata o functie AR interesanta in aplicatia Starlink, pentru a vă asigura că antena  Starlink are o vedere neobstrucționată a cerului.

Unii utilizatori au spus deja ca sunt dispusi sa plateasca pentru echipamente suplimentare.

“Am plasat comanda mea care a ajuns la aproape 600 de dolari dupa livrare (50 de dolari) si taxe. Apoi a trebuit sa plasez o a doua comanda pentru montarea pe linie pentru inca 100 de dolari”, a spus un utilizator Reddit. “Merita!”

Un altul si-a exprimat interesul pentru un trepied mai permanent pentru trusa. „Suportul pentru trepied suna interesant, temporar pentru a gasi un loc bun de instalare”, au spus ei.

Aproape 900 de sateliti Starlink se afla pe orbita ca parte a planului SpaceX pentru o retea de internet de mare viteza care acopera Pamantul. SpaceX intentioneaza sa lanseze in curand un test beta public complet in America de Nord.

Citeste si articolul :   5 moduri de a va proteja copilul de pericolele internetului

Firma Musk a inceput sa testeze serviciul in nordul SUA si sudul Canadei. Recent, SpaceX a fost de acord sa furnizeze internet gratuit prin satelitii Starlink catre 45 de familii dintr-un district scolar din Texas.

Elon Musk declarase in trecut ca reteaua Starlink va fi valabila la nivel global dupa ce toti satelitii vor fi lansati. Sa speram ca o sa ajunga si la noi in cativa ani.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele