Boris Johnson va trebui sa ofere explicatii despre “jocurile” din negocierile Brexit

Premierul Boris Johnson trebuie sa inceteze “jocurile” si “spectacolul” in negocierile cu Uniunea Europeana, afirma Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, avertizand ca liderul de la Londra va fi nevoit sa le ofere explicatii cetatenilor britanici.

“Jocul de carti Schwarzer Peter practicat de Londra este pur si simplu un spectacol si nu duce pe nimeni nicaieri”, afirma Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta) din Parlamentul European, conform grupului media Funke (Funke Mediengruppe) si publicatiei Der Spiegel.

“Aceste jocuri politice” sunt o dovada a lipsei de seriozitate fata de cetatenii britanici, acuza Manfred Weber, avertizandu-l pe premierul Boris Johnson ca va trebui sa le ofere explicatii cetatenilor britanici. “Va trebui sa le explice in urmatoarele luni britanicilor de ce negocierile privind Brexit au fost gestionate incorect”, a precizat Manfred Weber, denuntand iresponsabilitatea Guvernului de la Londra.

Manfred Weber a subliniat ca Uniunea Europeana nu poate negocia cu parteneri care nu sunt seriosi in discutii, subliniind insa ca Bruxellesul manifesta disponibilitatea de a obtine un acord cu Marea Britanie privind viitoarele relatii bilaterale. “Noi vrem un acord, vrem un viitor parteneriat”, a precizat liderul grupului PPE din Parlamentul European.

Publicitate

Peste 70 de asociatii britanice din domeniul mediului de afaceri, reprezentand peste sapte milioane de angajati, au cerut duminica Guvernului Boris Johnson sa revina la masa negocierilor cu Uniunea Europeana pentru obtinerea unui acord post-Brexit, conform Financial Times. Vineri, premierul Boris Johnson, care nu accepta prelungirea tranzitiei si nici concesii pentru a mentine standardele comunitare, a declarat ca Marea Britanie trebuie sa inceapa pregatirile pentru lipsa unui acord cu Uniunea Europeana dupa expirarea tranzitiei post-Brexit. Insa liderul britanic pare sa utilizeze aceasta abordare ca tactica de negocieri, precizand ca nu se retrage din discutii: “Le transmit sa vina ei aici, sa vina la noi, daca va exista o schimbare fundamentala de abordare”.

Citeste si articolul :   Anunt de ultima ora despre pensii! Ministrul Muncii va emite un ordin

Premierul scotian, Nicola Sturgeon, a criticat dur atitudinea Guvernului Boris Johnson in negocierile cu Uniunea Europeana, considerand ca expirarea tranzitiei post-Brexit fara acord este “iresponsabila” si reiterand obiectivul desprinderii Scotiei de Marea Britanie. “Faptul ca Guvernul britanic pare sa fie decis sa incheie relatiile cu UE fara niciun acord ar fi oricum o prostie si in vremuri normale; insa in timpul unei pandemii globale este un act total iresponsabil”, a afirmat Nicola Sturgeon intr-un editorial publicat in cotidianul german Die Welt.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a afirmat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, ca negocierile cu Marea Britanie stagneaza din multe puncte de vedere, reamintind ca Brexitul este “alegerea suverana a poporului britanic”. “Si noi suntem foarte nefericiti din cauza Brexit. Dar este alegerea suverana a poporului britanic. Si se mai intampla faptul ca liderii celor 27 de tari care au ramas in UE nu se afla aici doar pentru a-l face fericit pe premierul britanic”, a punctat Emmanuel Macron.

Citeste si articolul :   Masura dura luata de Kim Jong Un pentru a proteja Coreea de Nord de coronavirus: „Vor fi consecinte grave”

Uniunea Europeana a avertizat Marea Britanie, intr-o declaratie adoptata la summitul de la Bruxelles, ca progresele in negocierile privind relatiile post-Brexit sunt insuficiente, indemnand statele membre sa se pregateasca inclusiv pentru scenariul incheierii tranzitiei fara niciun acord. Charles Michel, presedintele Consiliului European, a transmis ca Uniunea Europeana vrea un acord privind relatiile post-Brexit cu Marea Britanie, “dar nu cu orice pret”.

David Frost, negociatorul Guvernului Boris Johnson privind Brexit, s-a declarat “dezamagit” de concluziile summitului Uniunii Europene.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeana pe 1 februarie. In perioada de tranzitie post-Brexit, care dureaza pana pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua sa aplice reglementarile Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson spera ca va finaliza pana pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relatii bilaterale. Liderii UE i-au transmis in mod repetat ca timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra ca va trebui sa respecte standardele sociale, de munca si de protectie a mediului pentru a obtine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana. Downing Street sustine ca vrea conditii similare cu cele acordate de Uniunea Europeana Canadei, Coreei de Sud si Japoniei, dar oficiali UE au atras atentia ca situatia este diferita la nivelul standardelor, in contextul proximitatii geografice dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie. Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana trebuie sa se pregateasca pentru scenariul incheierii fara niciun acord a tranzitiei post-Brexit.

Citeste si articolul :   Marea Britanie anunta ca reia negocerile cu UE pe tema relatiilor post-Brexit

Tensiunile s-au amplificat in contextul in care Guvernul Boris Johnson vrea sa modifice unele clauze ale Acordului Brexit, un plan considerat a fi o incalcare a reglementarilor internationale. Tratatul confera un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita aparitia controalelor la frontiera si a mentine Acordul de pace din Vinerea Mare. Insa Guvernul Boris Johnson contesta mentinerea reglementarilor UE in provincia britanica Irlanda de Nord.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.