Cum sa detectati semnele de avertizare ale unui accident vascular cerebral

Cum sa detectati semnele unui accident vascular cerebral si cum va poate salva viata. Accidentele vasculare cerebrale sunt a doua cauza principala de deces din lume si o cauza majora a unui handicap sever, pe tot parcursul vietii. Invatarea semnelor de avertizare ale unui accident vascular cerebral este esentiala pentru a minimiza consecintele acestui eveniment care iti pune viata in pericol.

Persoanele peste 55 de ani prezinta un risc mai mare si acest risc creste pe masura ce imbatranesti. Barbatii si persoanele diagnosticate cu diabet sau boli de inima prezinta, de asemenea, un risc mai mare.

Obtinerea rapida a tratamentului ar trebui sa fie prima ta prioritate atunci cand te confrunti cu un accident vascular cerebral. Fiecare secunda conteaza pentru ca fiecare moment fara oxigen dauneaza creierului. Este bine sa poti detecta semnele timpurii ale unui accident vascular cerebral, astfel incat sa poti ajunge la spital cat mai repede posibil.

Cum se intampla un accident vascular cerebral

Publicitate

Accidentele vasculare cerebrale se intampla atunci cand un vas de sange care aduce oxigen in creier este blocat (atac ischemic), fie se sparge (accident vascular cerebral hemoragic). Lipsa de oxigen ucide celulele creierului pe care le serveste acest vas de sange, iar partea corpului pe care aceste celule cerebrale o controleaza nu mai funcioneaza.

Citeste si articolul :   Sfaturi pentru a scapa de o durere de cap

Cand vasul de sange este blocat doar pentru o perioada scurta de timp, se numeste atac ischemic tranzitor. Sunt ca mini-accidente vasculare de avertizare si tind sa se intample inainte de un accident vascular cerebral. Simptomele sunt similare cu cele ale unui accident vascular cerebral major, dar dureaza doar cateva minute.

Identificarea semnelor timpurii ale accidentului vascular cerebral

– Fata cazuta. O parte a fetei cade sau este amortita. Cand i se cere sa zambeasca, zambetul persoanei pare inegal.

– Slabiciunea bratului. Un brat se va simti slabit sau amortit. Cand i se cere sa ridice ambele brate, unul dintre bratele persoanei se va lasa in jos.

– Dificultate de vorbire. Persoana va avea probleme cu vorbirea. Vorbirea va suna neclara sau cuvintele vor fi greu de inteles. Cand i se cere sa repete o propozitie simpla precum „Cerul este albastru”, persoana va avea probleme sa o repete corect.

– E timpul sa suni la 122. Daca persoana prezinta oricare dintre simptomele de mai sus, sunati la 112. Chiar daca simptomele dispar, luati o ambulanta si duceti-o la spital. Retineti momentul cand au aparut simptomele pentru prima data.

Citeste si articolul :   Cinci beneficii ale curcumei pentru sanatate despre care s-ar putea sa nu stiti

Alte semne de avertizare

– Amorteala sau slabiciune la nivelul fetei, bratului sau piciorului, situate pe o parte a corpului. Deoarece creierul nostru controleaza fiecare parte a corpului dintr-o emisfera diferita, un accident vascular cerebral afecteaza de obicei o jumatate a corpului.

– Confuzie sau probleme de intelegere. Daca va simtiti brusc confuzi si aveti probleme in intelegerea lucrurilor, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.

– Probleme cu vederea, cu unul sau ambii ochi. Un accident vascular cerebral poate afecta zona creierului care gestioneaza vederea. O pierdere brusca a vederii este un alt semn de accident vascular cerebral.

– Ameteli bruste, probleme la mers, pierderea echilibrului sau coordonarii. Cuvantul cheie aici este brusc: intr-un moment sunteti bine, in urmatorul va simtiti ametiti sau aveti probleme cu mentinerea echilibrului. Acesta este un alt semn ca, creierul tau este afectat de ceva.

– Cefalee brusca si severa fara o cauza evidenta. Un accident vascular cerebral poate provoca o durere de cap brusca, foarte rea, care nu pare legata de declansatorii obisnuiti ai durerii de cap.

Citeste si articolul :   9 motive pentru a manca sparanghel

Daca observati oricare dintre simptomele de mai sus, sunati imediat la 112. Cu cat primiti asistenta medicala mai repede, cu atat sunt mai mari sansele de a evita dizabilitati majore sau chiar moartea.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.