Multe guverne au folosit pandemia de coronavirus pentru a limita libertatea

Laureatul Premiului Nobel pentru literatura in 2010, Vargas Llosa, spune ca limitarea libertatilor este inacceptabila deoarece acesta este un proces ireversibil. Scriitorul din Peru a participat la Festivalul Cartii din Taormina, unde a primit Premiul Taobuk.

„Multe guverne au folosit pandemia de coronavirus pentru a limita libertatea si toate acestea sunt inacceptabile, deoarece este un proces ireversibil”, a spus Mario Vargas Llosa, potrivit La Repubblica.

„Libertatea presei, de exemplu, nu ar trebui limitata”, a adaugat scriitorul.

Vargas Llosa a spus ca oamenii trebuie sa respecte masurile de siguranta stabilite de medici, dar acceptarea restrictiilor „poate fi periculoasa pentru viitorul democratiei”: „Trebuie sa acceptam restrictiile pe care medicii le stabilesc, dar cred ca acceptarea restrictiilor este foarte periculoasa pentru viitorul democratiei si libertatii”.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Scriitorul peruvian a mai intervenit pe aceasta tema si in aprilie, fiind primul care a semnat manifestul „Que la pandemia no sea un pretexto para el autoritarismo” (Pandemia nu este un pretext pentru autoritarism). Documentul, publicat pe site-ul Fundatiei sale internationale pentru libertate, este semnat de peste 650 de membri ilustri din randul politicienilor si intelectualilor de limba spaniola, dar si italieni, din douazeci si opt de tari.

Citeste si articolul :   Bilant COVID-19 in Romania

Vargas Llosa a comentat si situatia politica din SUA si a subliniat ca „nu ne-am imaginat niciodata ca Statele Unite ar putea ajunge la o astfel de descendenta incat sa fie guvernate de cineva precum Trump, este de neinteles. Trump este o persoana mediocra si fara cultura, care a condus intr-un mod iresponsabil”.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.