Macesele impotriva artrozei

Macesul  sau Rosa canina (trandafirul salbatic), este un arbust inalt de la 1 pana la 5 m, cu ramurile usor arcuite. Apare pe la marginile padurilor si se gaseste in Europa, Africa de Nord, Asia Mica, Asia de Nord si de Vest, precum si in America de Nord.

Fructul de maces are un mare continut de acid ascorbic cu aproximativ 500 mg la 100 g. Astfel contine de 20 de ori mai multa Vitamina C decat o lamaie. Macesele sunt pline de vitamina A si vitamina B. De asemenea contin multe minerale, cupru si zinc.

Macesele nu pot fi consumate direct de la arbust, ele se consuma uscate sub diverse forme de supe, jeleuri, gemuri, ceai de fructe de macese sau pulbere de macese.

Artroza este cea mai frecventa boala articulara la nivel mondial si cea mai frecventa cauza a dizabilitati fizice. O data cu uzura crescuta si imbatranirea cartilajului incep dureriel articulatiilor la genunchi, solduri, coloana vertebrala. Cartilajul devine din ce in ce mai aspru, isi pierde functia de amortizor si stratul de alunecare, iar articulatiile devin rigide si dureroase. Aceste dureri o data aparute nu vor mai disparea dar pot fi ameliorate cu ajutorul specialistilor sau a pulberi de macese.

Pulberea de macese este un supliment care ajuta in ameliorarea durerilor de articulatii. Are efect antiinflamator iar o utilizare pe termen lung poate reduce consumul de analgezice clasice.

Pentru a-ti produce singur pulberea de macese este foarte simplu. Se spala fructele de macese bine, se lasa la uscat 2 zile ( pentru a fi sigur ca sunt uscate complet se introduc in cuptor la o temeperatura de 40 grade Celsius pentru 30 minute), iar apoi cu ajutorul unui robot de bucatarie se maruntesc aceste fructe pana se transforma intr-o pulbere.  Pentru un efect de durata, aceasta pulbere de macese se consuma pentru o perioada de cca 1-2 luni, astfel: intre 5-10 g de pulbere de macese pe zi, consumate intre mese. Aceasta pulbere de macese se consuma fie ca un ceai (se adauga 5 g de pulbere de macese intr-o cana cu apa fierbinte si se lasa cel putin 10 minute la infuzat), fie o adaugi dupa gust la mancarurile sau gustarile tale preferate. (de exemplu iaurt cu fulgi de ovaz si o lingurita de pulbere de macese sau iaurt cu miere si o lingurita de macese). Dupa o perioada de consum de cel mult 6 luni se face o pauza de cel putin 2 saptamani.

Citeste si articolul :   Cum si cand se planteaza legumele in gradina. Calendarul corect pentru plantarea rasadurilor si a semintelor

Pentru a rezista o perioada mai indelunga pulberea de macese se depoziteaza intr-un loc racoros, intunecat, intr-un borc inchis ermetic, pentru a evita aparitia mucegaiului sau poate fi congelata.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.