Stiai ca un mar pe zi tine doctorul la distanta

Sezonul merelor a inceput, astfel vei gasi in urmatorul articol cum se culeg, cum se depoziteaza si care sunt calitatile acestui minunat fruct.

Merele sunt dintre cele mai populare fructe la nivel global si pot fi consumate in diferite moduri, fie fructul crud fie preparat termic.

Desi merele sunt alcatuite din 85% apa, acestea contin o multime de vitamine si fibre. Majoritatea vitaminelor stau sub coaja fructului, prin urmare cel mai bine este sa fie consumate cu tot cu coaja. Un alt plus al acestui fruct este acela ca nu contine mult zahar.

Merele sunt, de asemenea, un remediu pentru diaree. Pectina din fibre, care se gaseste in principal in coaja, se umfla in intestin si astfel leaga fluidul. In plus, fibra regleaza nivelul zaharului din sange si atenueaza senzatia de foame. De asemenea, au efecte antiinflamatorii si reduc riscul de cancer.

Publicitate

Exista doua etape de coacere pentru mere: coapte pentru cules si coapte pentru consum. Pentru a nu ajunge fructe necoapte in cos, verifica intodeauna gradul de coacere al marului inainte de fi cules. Daca tulpina se desprinde de pe ramura fara probleme, marul este copt iar daca nu, fructul ar trebui sa mai fie lasat cateva zile. O alta indicatie este atunci cand samburii sunt usor maronii in interior, acest lucru indica faptul ca merele pot fi recoltate.

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de cocos

Daca doresti sa depozitezi mere pentru o perioada mai indelungata trebuie acordata o atentie soiurilor diferite. Merele trebuie sa fie uscate atunci cand sunt depozitate, de preferinta uscate la aer. Nu freca sau lovi marul,  altfel stratul natural de ceara va fi afectat si astfel pot patrunde usor bacterile. Fructele se pastreaza cel mai bine intr-o cutie captusita cu ziar. Zona de depozitare trebuie sa fie rece si protejata de inghet. O temperatura optima este  cuprinsa intre 6°C – 8°C, iar un nivel ridicat de umiditate este un avantaj. Daca aerul este prea uscat, fructele pierd umezeala, si se micsoreaza puternic dezvoltand o piele ridata. Pentru a face merele sa dureze mai mult si pentru a evita riscul putrezirii depozitarii, multi producatori apeleaza la un truc: scufunda merele in apa fierbinte (50°C), pentru cca 2-3 minute. Acest lucru ucide bacteriile care se afla pe coaja marului. Apoi lasa merele sa se usuce la aer pentru cel putin 8 ore.

Citeste si articolul :   Cum putem imbatrani frumos

Merele ar trebui sa fie in meniu in fiecare zi – mai ales in sezonul recoltei de toamna: ajuta la pierderea in greutate, prevenirea astmului bronsic, curatarea ficatului, restabilirea florei intestinale si anumite beneficii pentru o buna functionare a creierului.

Marul este un vechi remediu casnic cum ar fi in urmatoarele situatii:

1.Otetul de mere- calmeaza durerile de gat si infectiile gatului consumand 1 pahar de apa fierbinte in care se adauga 1 lingurita de otet de mere si 1 lingura de miere. Sau poti consuma un mar copt cu miere ( ajuta la raguseala).

2.Un mar inainte de culcare previne insomnia iar 1 mar consumat dimineata, ajuta la treziere.

3.Greturile matinale in sarcina sunt evitate prin consumul unui mar dimineata inainte de a te ridica din pat.

4.Ajuta la starile de nervozitate, agitatie prin pregatirea unui ceai de mere: un mar necojit taiat in felii, peste care se toarna 1 litru de apa clocotita, se lasa pentru cel putin 2 ore dupa care se poate consuma.

Citeste si articolul :   Iata cum poti sa provoci o noua inflorire la orhidee. 6 reguli de aur pentru flori superbe

5.Pentru un ten curat si moale, se prepara o masca de mere: 1 mar decojit, zdrobit amestecat cu 1-2 linguri de miere, se aplica pe fata si se lasa sa actioneza cca 20 minute dupa se spala bine cu apa.

6.Dinti stralucitori: marul curata dintii cu ajutorul acizilor si fibrelor din continutul sau, avand un puternic efect de curatare.

Merele sunt gustoase si sanatoase. Se pot servi doar ca si gustare sau desert.

Publicitate

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.