Varsta pacientilor cu forme grave de Covid a scazut in ultima perioada si tot mai multe persoane de 35-40 de ani fac forme severe de boala. Medicul Radu Tincu de la Spitalul Floreasca spune ca formele severe la tineri sunt determinate de o furtuna de molecule inflamatorii.
Tot mai multi tineri fac forme grave de Covid. Medicul Radu Tincu de la Spitalul Floreasca spune ca perioada concediilor, reluarea serviciului, dar si inceputul anului scolar sunt factori care au favorizat infectarea celor tineri, activi. O parte din ei au chiar o predispozitie genetica spre a face forme mai grave, spune expertul.
„Din pacate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtuna de molecule inflamatorii. Se pare ca aceasta furtuna de citokine proinflamatorii este conditionata de genetica ficaruia dintre noi, astfel incat nu se poate previziona care persoane vor dezvolta o forma fulminanta de Covid 19 si care nu”, a precizat dr. Radu Tincu, medic specialist ATI -Toxicologie de la Spitalul Floreasca.
Medicul explica si mecanismul prin care virusul ajunge sa devasteze intregul organism prin raspunsul imun exagerat.
„Toate organele vor fi afectate de prezenta acestor molecule inflamatorii, si, de fapt, organismul intra intr-un cerc vicios in care virusul este doar un punct de plecare, urmeaza descarcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul intr-o degringolada, toate functiile lui vor fi afectate”, a mai spus medicul specialist ATI de la Spitalul Floreasca.
In acest context, este cu atat mai importanta respectarea masurilor de distantare si igiena, mai ales ca vaccinarea anti-Covid-19 nu va incepe mai devreme de jumatatea anului viitor. Epidemiologul Emilian Popovici spune ca purtarea mastii de protectie are un dublu efect benefic.
„Studii au aratat ca, pe langa efectul benefic, poate avea un efect dublu benefic, fiindca, chiar daca patrunde o anumita cantitate de virusi prin masca, este mica, subinfectanta, si contactul accesta cu doze subinfectante poate sa genereze o anumita imunitate postinfectioasa fara a face boala”, a precizat vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, Emilian Popovici.