A aparut noua lege care ii obliga pe angajatori sa aiba si mai multa grija de ceea ce se intampla cu angajatii. Hartuirea morala la locul de munca se pedepseste acum cu amenzi de pana la 200.000 de lei. Cei care au fost victimele acestor hartuiri pot cere daune morale.
Legea nr. 167/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Guvern nr. 137/2000 si a Legii nr. 202/2002 a aparut in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare.
Incepand de acum, companiile pot primi amenzi de pana la 200.000 de lei daca nu vor lua masuri de prevenire a hartuirii la locul de munca. Legea a fost initial respinsa in Parlament, dar acum este publicata in Monitorul Oficial si in vigoare.
Angajatul primeste despgubiri daca este hartuit la locul de munca
Potrivit Legii 167, angajatorul are certa obligatie de a lua masurile necesare in scopul prevenirii si combaterii actelor de hartuire morala la locul de munca, inclusiv prin prevederea in regulamentul intern al unitatii, de sanctiuni disciplinare pentru angajatii care savarsesc acte sau fapte de hartuire morala la locul de munca – daca nu se achita de aceasta obligatie generala risca, potrivit noii legi, o amenda intre 30.000 si 50.000 de lei, potrivit avocat.net.
Publicitate
In lege se mai stipuleaza si ca daca angajatorii stabilesc reguli interne care sa oblige, sa determine sau sa indemne angajatii sa comita fapte, acte de hartuire morala la locul de munca, amenzile de 50.000 pana la 200.000 de lei.
Astfel, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii are posibilitatea acum sa oblice angajatorii la plata unor despagubiri pentru angajatii care au fost victimele hartuirii morale la locul de munca. Nerespectarea acestor obligatii a devenit contraventie, iar angajatorii pot fi sanctionati cu amenda de la 100.000 la 200.000 lei si obligati sa achite despagubiri angajatului.
Publicitate