Vesti bune pentru romani! Apar 11 tipuri noi de salarii minime. Cat primesti in functie de studii

Reprezentatntii partidelor au depus un proiect de lege pe care Parlamentul l-a aprobat. In proiect este vorba despre diferentierea salariului minim in functie de pregatirea si studiile angajatilor. Fiind vorba despre 11 salarii minime, de exemplu un angajat care are si diploma de doctorat in activitatea pe care o desfasoara nu poate avea salariul minim brut mai mic de 4460 lei.

Toate partidele au facut parte din initiarea acestui proiect, astfel participand 37 de parlamentari. Proiectul a trecut de votul deputatilor cu 212 voturi pozitive si 94 negative, iar acum a fost trimis Presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, pentru promulgare. Momentan, salariul minim este diferentiat pe 3 tiputi: pentru angajatii fara studii superioare, cu studii superioare si pentru angajatii din domeniul constructiilor.

Pornind de la valoarea 1 pentru cei  fara studii, coeficientul poate ajunge valoarea 2 pentru angajatii care au si diploma de doctorat.

Articolul continuă după reclame

Momentan, valoarea unui salariu minim brut pentru un muncitor necalificat este de 2.230 lei brut. Pentru angajatii cu studii superioare sau postliceale, salariul brut va ajunge la 2.676 lei, iar pentru cei su studii superioare si masteratul terminat, salariul va fi de 4.014 lei brut. Pentru angajatii care au si doctoratul, salariul va ajunge la suma de 4.460 lei brut.

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala se urmareste garantarea unor forme de protectie minima a venitului salariatului, precum si mentinerea unei motivari adecvate a muncii prin evitarea aplatizarii excesive a grilei de salarizare.”, explica initiatorii legii.

photo

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.