Telefonul Varstnicului a inregistrat un numar dublu de apeluri in starea de urgenta si a avut zilnic de 5 ori mai multi apelanti noi. Varstnicii au cerut ajutor pentru cumparaturi, dar si consiliere psihologica si li s-au accentuat sentimentele de izolare, de neputinta si inutilitate.
Telefonul Varstnicului, singura linie telefonica nationala, gratuita si confidentiala dedicata seniorilor din Romania, a inregistrat zilnic de cinci ori mai multi apelanti noi si un numar dublu de interactiuni, in perioada starii de urgenta, intre 16 martie – 14 mai 2020, comparativ cu perioada anterioara.
Cele 3.133 de interactiuni cu persoane din toata tara au relevat problemele cu care se confrunta varstnicii si importanta serviciilor sociale dedicate persoanelor varstnice, care raspund unor nevoi existentiale si nu se opresc la 15 mai.
In perioada analizata, 900 de persoane au beneficiat de consiliere, indrumare, informatii practice sau sprijin emotional oferite de Telefonul Varstnicului printr-o echipa specializata.
Publicitate
Telefonul Varstnicului a identificat si cartografiat in timp real nevoile urgente exprimate de varstnicilor din toata tara in cele 8 saptamani. Aproape jumatate dintre cei care au apelat la Telefonul Varstnicului sunt oameni care locuiesc singuri (43%). Din totalul apelantilor, 69% sunt femei. Cand vine vorba de mediul din care apeleaza, 74% sunt din orase mari, inclusiv Bucuresti, stiut fiind faptul ca in mediul urban singuratatea este mai accentuata.
Principalele motive pentru care cei mai multi dintre varstnici au apelat linia speciala sunt despre cum pot sa obtina ajutor material, cum ar fi alimente, medicamente, igienico-sanitare, informatii utile referitoare la servicii publice in perioada pandemiei, cumparaturi livrate acasa, ingrijire si sprijin practic la domiciliu, dar si informatii medicale. Noile tipuri de solicitari adresate in perioada mentionata se refera la facilitarea cumparaturilor si consiliere psihologica prin telefon.
„Faptul ca au sunat mai multi varstnici in perioada aceasta este o consecinta directa a izolarii si distantarii sociale impuse de pandemia de Covid-19. Insa, chiar daca starea de urgenta a fost ridicata, distantarea sociala ramane in continuare o masura de protectie recomandata, mai ales pentru aceasta categorie de varsta. Asadar, nevoile varstnicilor – fie ele de ordin psihologic, fie material – nu vor disparea, cel mult se vor atenua, dar ele raman prezente. In schimb, initiativele sprijin oferite se vor restrange”, a declarat Roxana Molocea, coordonator al proiectului Telefonul Varstnicului.
Echipa Telefonul Varstnicului, compusa in mod curent din 3 specialisti in asistenta sociala si 15 voluntari care ajuta la alinarea singuratatii, a fost extinsa in contexul numarului record de apeluri, prin prestatia part-time a 6 psihologi si alaturarea altor 8 psihologi in echipa de voluntari.
Echipa semnaleaza faptul ca nevoile existentiale ale multora dintre seniori, relevate de perioada crizei, nu se opresc odata cu ridicarea starii de urgenta.
„In contextul pandemiei, am observat ca s-au accentuat sentimentele de izolare, de neputinta sau de inutilitate. Starile predominante au fost cele de disconfort, anxietate sau deprimare, dar si acutizarea simptomelor specifice tulburarilor pre-existente”, a adaugat Ioana Bejan, psiholog la Telefonul Varstnicului.
Telefonul Varstnicului – 0800 460 001 – poate fi apelat gratuit de luni pana vineri intre orele 08.00 – 20.00 si sambata intre 08:00 – 16:00. Linia poate fi accesata si de persoanele care doresc sa semnaleze un abuz sau o situatie dificila in care se afla o persoana in varsta.
Comentariile sunt închise.