Iohannis a fost intrebat marti la conferinta de presa daca va prelungi starea de urgenta dupa data de 15 sau daca guvernul va anunta instituirea unei stari de alerta.
„Decizia nu o vom lua maine, pentru ca vrem sa urmarim cum evolueaza situatia din punct de vedere epidemiologic si decizia daca vom prelungi starea de urgenta sau daca vom gasi o forma alternativa, de exemplu, stare de alerta, aceasta decizie o vom lua probabil in cursul saptamanii viitoare cand avem noi date despre mersul epidemiei. Insa pot sa va spun, poate cu titlul de premiera, ca legislatia secundara aferenta variantei in care nu prelungim starea de urgenta, este aproape finalizata”, a spus Presedintele.
El a mai spus ca spera ca autoritatile sa fie pregatite pentru al doilea val al epidemiei de coronavirus.
“Eu am dorit sa fim pregatiti din timp si pentru o varianta si pentru cealalta ca sa nu fim iarasi in situatia de stres cum a fost la inceputul epidemiei cand din neglijenta guvernelor PSD nu s-au clarificat multe chestiuni, nu au fost bani, nu au fost rezerve. Acuma vreau sa avem legislatia clara, sa avem rezervele deja existente atat cat se poate, iar pana in toamna sa avem rezerve semnificative pentru situatia in care va veni al doilea val sau va veni alta boala fiindca se vede bine nu putem sa avem garantia ca nu vine o alta boala nu stiu peste un an, peste doi, peste 20. Bine ar fi sa nu mai vina niciodata, dar iata ca aceasta siguranta pe care am crezut ca am obtinut-o a fost o iluzie”, a mai spus Iohannis.
Ce inseamna starea de alerta
Fostul presedinte al C.C, Augustin Zegrean, a declarat ca pe timpul starii de alerta nu pot fi emise ordonante militare si cetatenii nu pot sa fie amendati.
„Starea de alerta este mai simpla, mai mica decat starea de urgenta. Starea de urgenta este la nivelul ministrului de Interne, decretata de presedinte. Starea de alerta este declarata de Comitetul pentru situatii de urgenta, cu aprobarea premierului”, a spus Augustin Zegrean, pentru Digi24.
„In starea de alerta nu se pot da ordonante militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeasi putere. De asemenea, in starea de alerta nu se pot stabili amenzi. Daca vor sa mentina amenzile, vor trebui sa dea o lege”, a mai spus Zegrean.
Publicitate
Comentariile sunt închise.