Exploatarile ilegale de lemne, depistate prin GPS

Sistemul de monitorizare a exploatarilor de lemne a intrat in teste, iar dupa terminarea testelor proiectul prin care se va implementa sistemul in toata tara va fi pus in consultare publica, anunta Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor.Echipele de operationalizare a Sistemului Informational Integrat de Urmarire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au inceput testarile pentru modulele noului sistem de monitorizare a padurilor.

In testarea noului SUMAL, inceputa luni, vor fi implicate ocoale silvice si depozite de material lemnos din tara, precum Garzile Forestiere din Romania, in etape, pana cand sistemul va fi extins la nivel national.In faza finala a testarii, programata pentru luna iunie, vor fi implicate autoritatile de control care vor avea acces la SUMAL: Garzile Forestiere, Politia Romana si Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

„Acum cateva luni, cand am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL 2.0 era doar un plan bun pentru stoparea taierilor ilegale, dar care a fost intarziat sistematic si nejustificat de fosta guvernare. Iata ca, incepand de ieri, planul este deja in actiune. Am inceput sa-i testam toate functiile, esentiale pentru a scapa odata pentru totdeauna de taierile ilegale din padurile Romaniei. Pentru ca digitalizarea supravegherii padurilor din Romania ne da posibilitatea sa vedem, in timp real, orice miscare din padure”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului.

Citeste si articolul :   Laptaria cu Caimac continua angajarile in pandemia de Covid-19 si cere viitorilor salariati sa se izoleze, fiind platiti pentru zilele respective

Potrivit acestuia, SUMAL aduce inovatii care ajuta, pe de o parte, munca de combatere a taierilor ilegale dar si, foarte important, simplifica enorm munca lucratorilor silvici din teren. Astfel, odata cu implementarea SUMAL 2.0, se vor elimina o sumedenie de registre, rapoarte si harti cerute de lege, multe dintre ele redundante.

Publicitate

„Estimam ca noile solutii vor reduce birocratia si timpul consumat ineficient cu cel putin 50% fata de situatia de astazi. Cu noul SUMAL 2.0 putem urmari, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasa din punctul de incarcare pana in punctul de descarcare. In acest fel, va fi extrem de dificil sa mai apara acele escale ilegale realizate cu acelasi aviz. SUMAL 2.0 obliga si la incarcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului incarcat, pentru orice transport din Romania, precum si insemnarea, in padure, parchetelor de masa lemnoasa cu coordonate GPS, inainte de a se efectua taierea.

Citeste si articolul :   Dragos Stanciu, fostul sot al castigatoarei Survivor Romania 2020, spune adevarul. De ce s-a despartit de Elena Ionescu

Mai mult, in noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din tara. In plus, cantitatile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fara sa mai poata fi facute uitate alte volume. Cu aceste functii, dar si cu altele, padurea romaneasca va fi sub lupa in timp real, iar autoritatile de control vor putea interveni la fiecare alarma forestiera. Iar acei agenti economici si acei silvicultori care vor o industrie debirocratizata si mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui numar insemnat de documente redundante”, a adaugat ministrul Costel Alexe.

La finalul lunii mai, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor va pune in consultare publica proiectul Hotararii de Guvern care va sta la baza implementarii sistemului peste tot in tara, imediat dupa finalizarea testelor.

„Suntem pe ultima suta de metri, inainte ca sistemul sa devina operational la nivel de tara. Cred ca SUMAL, alaturi de portalul Inspectorul Padurii, pe care l-am deblocat recent, si care va primi o noua interfata incepand odata noul SUMAL 2.0, dar si alaturi de decizia extrema pe care am luat-o privind retragerea certificatelor de exploatare pentru cei care sunt prinsi ca nu respecta legea, precum si de modificarile aduse Codului Silvic privind inasprirea sanctiunilor, sunt masurile de care Romania are nevoie pentru a scapa de abuzurile asupra padurilor romanesti”, a mai spus ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.