Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a afirmat la o dezbatere online ca “Legea vaccinarii este absolut necesara. A stat prea mult timp in Parlament fara sa existe o decizie finala”.
Reputatul medic a insistat asupra importantei vaccinarii antigripale, mai ales a persoanelor in varsta si a celor care au boli cronice.
Tot el a mai spus ca in Romania se fac de ani buni demersuri pentru promovarea unei astfel de legi, dupa ce s-a observat ca incepand din anul 2009, activitatea vaccinala a tot scazut. Medicul spune ca este acsolut nevoie de aceasta lege a vaccinarii. Romania nu are posibilitatea sa stocheze vaccinurile o perioda mai indelungata.
“In momentul de fata ea (legea vaccinari – n.r.) a fost aprobata de Senatul Romaniei, a fost adoptata de Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor. Este momentul ca ea sa fie adoptata de plenul Camerei Deputatilor. (…) In ciuda faptului ca Ministerul Sanatatii a lansat proceduri de achizitie publica, nu s-a reusit achizitionarea de vaccinuri, pentru ca exista o criza de vaccinuri la nivel global, mai ales pentru unele dintre ele. Mai mult, chiar s-a schimbat programul de vaccinare, ca sa se adapteze la disponibilitatile pietei, nu neaparat la nevoile de sanatate publica”, a specificat Alexandru Rafila.
Rafila spune ca responsabilitatea revine medicilor de familie, a medicilor pediatri, epidemiologi, dar si a Ministerului Sanatatii, pentru asigurarea la timp a tuturor vaccinurilor din programul national de sanatate.
Totodata si parintii au responsabilitate pentru vaccinarea propriilor copii
“Vaccinul nu este unul perfect, nu exista un vaccin perfect care sa produca imunitate 100% si, in ciuda administrarii vaccinului, va ramane un mic procent de copii care nu sunt imuni in fata bolii. Si atunci, daca scadem acoperirea vaccinala sub 95% – care reprezinta tinta OMS – este posibila raspandirea in focare epidemice a bolii prevenibile prin vaccinare.
Cred ca acest lucru s-a intamplat in cazul epidemiei de rujeola. Romania inregistreaza si numeroase cazuri de rubeola, numeroase cazuri de tuse convulsiva, cazuri de tetanos. Difteria este la granitele Romaniei. (…) difteria, la o populatie care nu este protejata – mai ales populatie infantila – este o boala care poate produce ravagii”, a specificat Medicul Rafila.
Mai mult ca oricand, afandu-ne in plina pandemie de coronavirus, medicul a insistat ca incepand din aceasta toamna “vom co-exista cu doua virusuri care produc infectii respiratorii serioase”, unul dintre aceste virusuri fiind SARS-CoV2, pe langa cunoscutele virusuri gripale de sezon.
“Ambele tipuri de virus se transmit exact pe aceeasi cale, produc infectii pulmonare, iar masurile de preventie generala sunt simetrice. Practic, igiena tusei, spalatul pe maini, utilizarea unei masti previn atat gripa, cat si infectia cu noul coronavirus.
In plus, la gripa, avem un vaccin care poate sa previna boala la o proportie mare dintre cei vaccinati si care este recomandat sa fie administrat, pentru ca o infectie simultana atat cu noul coronavirus, cat si cu unul dintre virusurile gripale reprezinta o provocare, mai ales pentru o persoana varstnica sau care are boli cronice, si atunci vaccinarea antigripala este cu atat mai mult recomandata, pentru ca practic elimina una dintre cele doua amenintari”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Agerpres