Somaj tehnic: Cand se depun cererile, ce acte sunt necesare, cine beneficiaza, in cat timp se primesc banii

Cererile si declaratiile pe propria raspundere necesare obtinerii sprijinului oferit de Guvern, pe perioada starii de urgenta, sub forma somajului tehnic pot fi depuse incepand de miercuri, 1 aprilie.

Potrivit procedurii, angajatorii vor transmite online Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), fiecare in judetul in care are sediul social, documentele necesare pentru obtinerea fondurilor de la stat in vederea acoperirii salariilor/veniturilor angajatilor lor care se afla in somaj tehnic. Fiecare AJOFM are o adresa de email dedicata pentru preluarea documentelor: [email protected].

Aceste fonduri pot fi solicitate pentru angajatii cu contracte individuale de munca inregistrate in REVISAL si care au fost suspendate conform Codului Muncii – Legea nr. 53/2003, in baza art. 52 lit. c), pana la incetarea starii de urgenta provocata de COVID 19.

Care sunt documentele necesare pentru obtinerea somajului tehnic
Documentele necesare, care se depun si se proceseaza online sunt:

Publicitate

-cerere;

Citeste si articolul :   Administratia Joe Biden condamna interventiile autoritatilor ruse impotriva protestatarilor

-declaratie pe proprie raspundere;

-lista cu angajatii care intra in somaj tehnic.

De precizat ca Certificatele de Situatie de Urgenta nu mai sunt necesare pentru obtinerea somajului tehnic pentru salariatii angajatorilor care isi reduc sau isi intrerup activitatea ca urmare a efectelor epidemiei de SARS-CoV-2, a anuntat marti Ministerul Economiei.

In cat timp se face plata

Plata fondurilor necesare catre angajatori se va face in termen de maxim 15 zile, iar plata angajatorilor catre salariatii aflati in somaj tehnic se va efectua in 3 zile.

Precizam ca angajatul in somaj tehnic va primi 75% din din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut, si in perioada de somaj tehnic ii vor fi achitate CAS, CASS si impozitele aferente.

Angajatorii sau angajatii care doresc sa obtina informatii suplimentare cu privire la acordarea somajului tehnic, pot apela: 021/4444-000, numar cu tarif normal.

Beneficiarii sprijinului financiar de la stat
Tot de miercuri, 1 aprilie 2020, se pot transmite catre Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) documentele necesare pentru obtinerea fondurilor/sprijinului financiar de la stat pentru acoperirea veniturilor urmatoarelor categorii afectate de criza COVID 19:

Citeste si articolul :   OMS, adevarul despre aparitia coronavirusului in China

1. – PFA – uri;

– Intreprinderi individuale;

– Intreprinderi de familie;

– Profesii liberale.

2. Sportivii, respectiv cei cu contracte de activitate sportiva, antrenorii, arbitrii etc.

3. Persoanele fizice cu drepturi de autor si drepturi conexe (ex. scriitori, compozitori, fotografi, artisti plastici)

Conditia de baza pe care aceste categorii de persoane trebuie sa o indeplineasca pentru a beneficia de sprijinul financiar de la stat este intreruperea activitatii ca urmare a starii de urgenta determinata de COVID 19.

Documentele care trebuie depuse:
– Cerere;

– Declaratie pe proprie raspundere;

– Alte acte ce pot ajuta in solutionarea solicitarii (ex: extras de cont bancar).

Persoanele care doresc sa obtina informatii suplimentare privind obtinerea sprijinului acordat de stat prin ANPIS, pot apela urmatoarele numere de telefon: 0786.59.46.87; 0786.56.09.30; 0786.56.09.22; 0786.16.95.92; 0786.39.39.86, iar adresele de email din fiecare judet, unde pot fi trimise documentele pot fi gasite aici: http://www.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2020/03/EMAIL-PLATI-COVID.pdf

Ministrul Muncii a transmis ca depunerea documentelor, pentru pentru perioada 16-31 martie 2020, se face intre 1-10 aprilie.

Citeste si articolul :   Coronavirus in Romania: 2.815 de cazuri noi si 62 de decese

Cuantumul ce va fi acoperit din bugetul de stat, in cazul sportivilor este de 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei activitatii sportive, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut, scrie digi24.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.