Cand ar trebui sa fertilizezI plantele?
Vrei sa obtii flori frumoase si luxuriante? Nu exista o reteta miraculoasa. Ai grija doar de plantele tale in perioada lor de crestere. In aceasta perioada, care se intinde in general din martie pana in octombrie, plantele cu flori trebuie sa fie fertilizate. Le poti aplica un ingrasamant solubil, o data pe luna, daca plantele tale cresc rapid, si o data la doua luni pentru alte plante. Daca tocmai ati cumparat o planta cu flori sau doar ati replantat-o, asteptati o luna inainte de a incepe sa o fertilizati.
In perioada de repaus vegetativ, este indicat sa nu fertilizati plantele de interior. Acestea intra intr-o perioada de repaus si, prin urmare, nevoile lor scad.
Dupa cum probabil stiti, ingrasamintele sunt importante pentru plante. Acestea le ofera nutrientii esentiali pentru cresterea lor adecvata, cum ar fi azotul, fosforul si potasiul.
Publicitate
Azot: Azotul este un ingrasamant de crestere. Ajuta plantele sa-si dezvolte frunzisul si partea aeriana. Daca planta ta nu are azot, frunzisul isi pierde culoarea si devine galbui.
Fosfor: acest element stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular al plantelor si favorizeaza inflorirea acestora. Deficienta de fosfor face ca frunzele plantelor sa se inchida sau sa se inroseasca, iar inflorirea sa incetineasca.
Potasiu: Acest nutrient imbunatateste absorbtia plantelor de nutrienti si imbunatateste circulatia sevei. De asemenea, promoveaza rezistenta plantelor la boli.
5 ingrasaminte naturale pentru fertilizarea plantelor
Pentru a va imbraca interiorul cu flori frumoase, adaugati aceste ingrasaminte in apa folosita pentru udarea plantelor. Vei obtine un ingrasamant lichid care stimuleaza inflorirea florilor tale.
Miere
Plantele iubesc mierea. Bogat in calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc si magneziu, este recomandat pentru hranirea plantelor. Iata cum sa folosesti mierea pentru plantele tale.
Se dilueaza una sau doua linguri de miere in doi litri de apa;
Amestecati bine si folositi aceasta solutie pentru a va uda plantele;
Aplicati acest ingrasamant lichid o data la doua saptamani.
Acesta este folosita pentru a:
Accelereaza procesul de vindecare a butasilor;
Prevenirea dezvoltarii bolilor din cauza taieturii efectuate;
Promovati inradacinarea lor;
Cenusa
Cenusa de lemn este un ingrasamant natural bogat in minerale. Ofera plantelor diferiti nutrienti esentiali pentru buna lor crestere, precum magneziu, potasiu sau calciu. Cenusa de lemn reduce si aciditatea solului. Apoi trebuie folosit cu moderatie, pentru a evita dezechilibrele in sol. Solul dezechilibrat poate perturba absorbtia plantelor, mineralelor si oligoelementelor. Retineti ca plantele acidofile, carora le plac solurile acide, nu le place cenusa. Iata cum sa folositi cenusa in fertilizarea plantelor. Pentru a-o folosi, cerne cenusa colectata, dupa ce s-a racit:
Colectam un kilogram de cenusa pe care o vom cerne dupa ce cenusa se raceste;
Cenusa se amesteca cu 10 litri de apa necalcaroasa, precum apa de ploaie;
Aspirina
Aspirina este alcatuita din acid salicilic, care este bun pentru plantele tale.
Cand plantele tale sunt atacate de insecte, sau sunt lipsite de apa apa, produc acid salicilic, din cauza stresului la care se afla. Aceasta cantitate mica pe care o produc le permite sa se protejeze de uscare si sa depaseasca bolile. Acidul salicilic intareste sistemul imunitar al plantelor. Folosirea aspirinei va face foarte bine plantelor tale cu flori! Utilizarea sa este, de asemenea, mai usoara si la indemana. Iata cum:
Se dilueaza o tableta de aspirina per litru de apa;
Solutia rezultata este folosita pentru a uda plantele de interior o data la doua luni.
Aceasta solutie va accelera cresterea plantelor si le va proteja de boli.
Zatul de cafea
Zatul de cafea este ingrasamantul preferat pentru plantele iubitoare de acizi. Scade pH-ul solului, spre deliciul trandafirilor si rododendronilor. Zatul de cafea imbogateste solul cu azot si materie organica. Acesta este ceea ce promoveaza drenajul si aerarea solului. Poti stropi direct pe solul plantelor tale, deoarece il poti folosi ca ingrasamant lichid.
Inmuiati 6 cani de zat de cafea uzat;
Lasati sa stea o saptamana;
Utilizati aceasta solutie pentru a uda florile iubitoare de acid.
Coji de oua
Deseurile din bucatarie nu trebuie sa ajunga la gunoi! Unele deseuri sunt benefice plantelor tale, cum ar fi cojile de oua. Sunt bogate in calciu si contin cantitati mici de oligoelemente, benefice pentru buna sanatate a plantelor tale. Ar fi pacat sa le arunci, nu-i asa?
Iata o metoda de preparare a unei infuzii fertilizante pe baza de coji de oua:
Se fierbe un litru de apa intr-o cratita mare;
Adaugati 10 pana la 20 de coji de oua
Se ia cratita de pe foc si se lasa infuzia sa stea peste noapte;
Solutia este apoi filtrata si plantele sunt udate. Acest ingrasamant natural poate fi folosit o data pe saptamana.
Publicitate