Cum sa plantezi corect ceapa?
Ceapa poate fi semanata sub forma de seminte in pamant deschis sau ca rasaduri transplantate primavara pentru a o recolta vara. Se adapteaza la toate tipurile de sol, dar prefera solul usor, bine drenat. Atentie, ceapa are doi dusmani: frigul (nici o temperatura sub 10°C) si umiditatea care o face sa putrezeasca. Prin urmare, trebuie expusa din plin la soare pentru a creste bine si pentru a nu fi udat in exces. De asemenea, o puteti spori cu putin ingrasamant verde, cum ar fi compost sau potasiu. De asemenea, este necesar sa fim atenti la mucegai si la musca care poate distruge o plantatie in cateva saptamani. In gradinile de legume ecologice, nu ezitati sa prasiti si pliviti pentru a evita atacurile si sa folositi frunze de urzica sau gunoi de grajd. De asemenea, stiti ca cepei ii place compania usturoiului, morcovului sau spanacului, care pot ajuta la alungarea daunatorilor, dar nu se amesteca bine cu anumite legume precum varza, fasolea si mazarea care concentreaza solul in azot.
Cum sa faci ceapa sa creasca ?
Cand ceapa creste bine si este aproape coapta, le puteti ajuta putin pentru ca sa infloreasca si sa ajunga la o marime buna. Un mic sfat ceapa mare: aplatizati tulpinile cepei fara a le rupe pentru a permite mai bine bulbului sa beneficieze de fluxul de nutrienti si indepartati putin pamant din jurul bulbului pentru a favoriza expansiunea acestuia. Datorita acestor 2 gesturi simple vei obtine ceapa carnoasa superba.
Sfaturi pentru depozitarea corecta a cepei
Ceapa trebuie neaparat recoltata pe vreme uscata pentru a nu stoca umezeala. Scoate-o cand frunzisul este galben si uscat. Ceapa alba mica este timpurie si este prima care se maturizeaza si se mananca proaspata primavara. Cat despre ceapa galbena si rosie , va trebui sa asteptam pana in iulie si august.
Este important sa indepartati usor ceapa cu o cazma pentru a nu deteriora bulbii.
Acum este momentul sa reuscati ceapa, adica sa o lasati sa se usuce cateva zile la soare dupa recoltare, inainte de a o depozita. Pentru a profita din plin de aroma si beneficiile sale si pentru a-i optimiza conservarea, iata cateva instructiuni de urmat:
Publicitate
Dupa uscare, taiati tulpinile cu un cutit.
Sortati ceapa si pastrati-o pe cea ferma la atingere.
Puneti-le intr-un recipient care permite aerului sa circule, cum ar fi lazi sau rafturi.
A se pastra intr-un loc uscat si aerisit, ferit de lumina intensa.
Verificati in mod regulat recolta pentru a va asigura ca nu exista semne de putrezire, eliminati orice ceapa deteriorata pentru a nu contamina pe celelalte.
Publicitate