Top 5 beneficii pentru sanatate ale usturoiului

Ce este usturoiul?

Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume si este o planta perena rezistenta care apartine familiei Liliaceae . Alti membri ai acestei familii includ ceapa, prazul, arpagicul . Se disting prin aroma lor intepatoare si aroma deosebita.

Bulbul este partea cea mai des folosita a plantei de usturoi si este de obicei alcatuit din opt pana la 20 de catei individuali in forma de lacrima, inveliti intr-o piele alba, asemanatoare pergamentului.

Un catel (4 g) de usturoi ofera:

Publicitate

-4Kcal / 16KJ

-0,3 g proteine

-0,0 g grasime

-0,7 g carbohidrati

-0,2 g fibre

-25 mg potasiu

5 beneficii pentru sanatate ale usturoiului

1. Contine compusi cu proprietati medicinale

O mare parte din faima terapeutica a usturoiului se datoreaza unui compus activ numit alicina.

Acest compus care contine sulf confera usturoiului mirosul intepator si gustul distinctiv.

2. Poate reduce riscul de atacuri de cord

Multe cercetari s-au concentrat asupra potentialului usturoiului de a reduce riscul de boli de inima si de a ajuta la gestionarea nivelului de colesterol.

Mai multe studii sugereaza ca usturoiul face ca trombocitele (celulele implicate in coagularea sangelui) sa fie mai putin probabil sa se aglomereze si sa se acumuleze pe peretii arterelor; asta inseamna ca usturoiul actioneaza ca un diluant al sangelui si astfel reduce riscul de atacuri de cord.

De asemenea, usturoiul poate scadea tensiunea arteriala prin capacitatea sa de a largi vasele de sange, permitand sangelui sa curga mai liber.

3. Poate avea proprietati anti-cancer

Compusii cu sulf din usturoi au fost studiati pentru capacitatea lor de a inhiba celulele canceroase si de a bloca tumorile.

4. Are proprietati antimicrobiene si antifungice

Usturoiul a fost folosit de mult timp ca antiinfectios impotriva virusilor, bacteriilor si ciupercilor.

A fost numita „penicilina rusa” pentru proprietatile sale antibacteriene, care sunt din nou atribuite compusului alicinei.

Anumite afectiuni ale pielii, cum ar fi negii si muscaturile de insecte, pot reactiona si la uleiul de usturoi sau la un catel de usturoi crud zdrobit.

5. Poate promova sanatatea oaselor

Studiile pe animale sugereaza ca usturoiul poate minimiza pierderea osoasa prin cresterea nivelului de estrogen la rozatoarele de sex feminin.

Un studiu la femeile aflate in postmenopauza a constatat un efect similar atunci cand a fost consumata o doza zilnica de extract uscat de usturoi (echivalent cu 2 g de usturoi crud).

Studiile sugereaza, de asemenea, ca consumul de usturoi poate ameliora simptomele inflamatorii ale osteoartritei.

Publicitate

Autor

Citeste si articolul :   10 efecte nesanatoase ale bauturilor carbogazoase pe care trebuie sa le aveti intotdeauna in minte