Cat de des trebuie schimbata periuta de dinti?

Una dintre conceptiile gresite este ca periuta de dinti are o durata de viata de 3 luni. Dar acest lucru nu este complet adevarat, deoarece depinde de mai multi factori.

Cat de des iti schimbi periuta de dinti?

Este dovedit ca o periuta de dinti uzata nu lupta eficient impotriva placii dentare si a cariilor si poate pune in pericol sanatatea smaltului dentar, precum si a gingiilor. In plus, nu indeparteaza tartrul sau alimentele raman in mod corespunzator. Intr-adevar, dupa 40 de zile de utilizare, in ritmul a trei periaje zilnice de trei minute, periuta de dinti incepe sa-si piarda din eficacitate. Aceasta observatie este valabila atat pentru periile manuale, cat si pentru cele electrice. Deci, mai mult decat varsta periei, ceea ce trebuie observat mai intai sunt semnele de uzura:

-fire de par uzate;

-fire de par sfaramate care nu se mai tin drept si paralel;

Publicitate

-un depozit format la baza firelor de par.

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale cimbrului

Daca observati acest lucru pe periuta de dinti, este timpul sa o schimbati, chiar daca ar trebui sa se intample dupa o luna de utilizare. Intr-adevar, numarul si intensitatea periajelor variaza de la o persoana la alta. In plus, periutele de dinti nu au aceeasi durata de viata, de exemplu, cele cu perii moi se deterioreaza mai repede. In fine, cu totii avem profile dentare deosebite, care variaza in functie de dentitie, prezenta protezelor dentare sau a aparatelor ortodontice. Prin urmare, nu folosim periuta de dinti in acelasi mod.

Dupa cum stiu medicii stomatologi, problema duratei de viata a unei periute de dinti nu este asadar foarte relevanta, starea acesteia trebuie sa justifice inlocuirea acesteia si nu data initiala de cumparare. Prin urmare, este necesar sa fiti vigilenti si sa va faceti timp pentru a o observa in mod regulat.

Alte motive pentru care ar trebui sa-ti schimbi periuta de dinti

Atentie, uzura nu este singurul motiv care ar trebui sa justifice schimbarea periutei de dinti. Intr-adevar, igiena este, de asemenea, fundamentala pentru sanatatea orala. Sa nu uitam ca gura noastra este o casa de germeni si bacterii, iar acestea aterizeaza pe periuta de dinti, ca sa nu mai vorbim de toate cele pe care le are baia. Un studiu recent de la Universitatea Engleza din Manchester,   a aratat ca peria noastra continea in medie 10 milioane de bacterii.

Citeste si articolul :   Cum sa evitati balonarea dupa ce mancati

Deci, daca ati fost victima unei afectiuni bucale, nu uitati sa va schimbati imediat periuta de dinti. Acelasi lucru este valabil si daca ti-ai transportat periuta de dinti intr-un recipient care curge, daca altcineva decat tine a folosit-o sau daca a cazut pe podea.

Pentru o buna igiena orala si dinti sanatosi, este important sa aveti grija de periuta dvs. Iata cateva sfaturi pentru o intretinere corecta:

Clatiti intotdeauna bine inainte si dupa utilizare. Din cand in cand, scufund-o intr-un vas cu apa clocotita si adauga o lingura de otet alb sau bicarbonat de sodiu pentru a-o dezinfecta.

Lasati-o  sa se usuce la aer pentru a limita proliferarea bacteriilor si nu inchideti niciodata capul intr-o carcasa de plastic care favorizeaza proliferarea mucegaiului.

Tineti periuta de dinti departe de chiuveta, aceasta din urma fiind un cuib de germeni, in special din cauza tuturor stropilor asociati  cu spalarea mainilor.

Tineti periuta de dinti departe de toaleta si amintiti-va sa inchideti intotdeauna capacul toaletei inainte de a spala, pentru a evita orice stropire.

Citeste si articolul :   Cum sa ai grija de pielea ta pentru a incetini aparitia ridurilor

Nu depozitati mai multe periute de dinti in acelasi recipient. Acest lucru va preveni contaminarea bacteriana.

Nu lasati pe altcineva sa va foloseasca periuta de dinti.

Clatiti-va periuta de dinti.

Publicitate

Autor