5 Beneficii nestiute ale dovleacului – cel mai valoros aliment al sezonului rece

Dovleacul este un produs pe care multi il asociaza cu toamna si cu sarbatorile asociate acesteia. Desi acest fruct portocaliu stralucitor are un gust deosebit care care  nu este pe placul  tuturor, va recomandam sa il faceti parte din dieta dumneavoastra.

Dovleacul ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Daca aveti hipertensiune arteriala, atunci dovleacul ar trebui sa fie cu siguranta in meniul dumneavoastra. Este bogat in potasiu si magneziu – substante care normalizeaza tensiunea arteriala, imbunatatesc functionarea muschiului inimii si reduc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare. De asemenea, potasiul si magneziul ajuta la recuperarea mai rapida dupa efort fizic si promoveaza un somn sanatos.

Amelioreaza inflamatia

Inflamatia cronica in organism duce adesea la multe boli periculoase, inclusiv artrita, diabetul si cancerul. Consumul de dovleac poate ajuta la evitarea inflamatiei cronice datorita continutului sau ridicat de beta-caroten, care are proprietati antioxidante si antiinflamatorii puternice.

Intareste sistemul imunitar

Sistemul nostru imunitar poate fi foarte puternic, dar chiar si acesta are nevoie de sprijin. Dovleacul contine multe substante care pot sustine sistemul imunitar si pot imbunatati functionarea acestuia. Acestea includ: fier, vitaminele A, C si E.

Imbunatateste digestia

Dovleacul este o sursa excelenta de fibre, care serveste drept hrana pentru bacteriile intestinale benefice. Ele nu numai ca ajuta la imbunatatirea digestiei, ci si la imbunatatirea functiilor de protectie ale corpului si la imbunatatirea functiei creierului.

Citeste si articolul :   Beneficiile telinei pentru sanatate

Sustine sanatatea ochilor si a pielii

Starea ochilor si a pielii noastre se deterioreaza inevitabil odata cu varsta, dar zincul, luteina, zeaxantina si vitamina A continute in dovleac pot incetini schimbarile legate de varsta in aceste organe. Ele imbunatatesc aspectul pielii, previn aparitia ridurilor profunde si, de asemenea, reduc probabilitatea dezvoltarii cataractei si a altor boli oculare care duc la slabirea si pierderea completa a vederii.

Autor