Probleme cu rinichii: 5 semne care ar trebui sa te alerteze

Ce rol joaca rinichii in organism?

Rinichii au mai mult de o functie in corpul uman, inclusiv:

1.Filtru

Rolul principal al rinichilor este de a elimina deseurile si toxinele din sange, a caror acumulare poate favoriza aparitia bolii si poate promova cresterea in greutate.

Publicitate

2.Mentine echilibrul mineralelor din organism

Rinichii trebuie sa asigure echilibrul mineralelor din organism, in special cel de potasiu si sodiu, pentru a evita complicatiile.

3.Produce hormoni, enzime si vitamine

Rinichii produc:

Calcitriol, o forma de vitamina D care permite absorbtia calciului si fixarea acestuia pe oase.

Rritropoietina, un hormon care stimuleaza productia de globule rosii.

Renina, un hormon care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

4.Hidrateaza organismul

Rinichii ajuta la mentinerea echilibrului fluidelor din organism pentru a preveni deshidratarea. Atunci cand persoana nu consuma suficienta apa, rinichii lucreaza pentru a mentine organismul bine hidratat. Mai mult, filtreaza 190 de litri de sange si resping intre 1,5 si 2 litri de deseuri lichide (urina).

Citeste si articolul :   Cinci semne care arata ca organismul tau este plin de toxine

Ce factori pot afecta rinichii?

Obezitatea

Varsta

Istorie de familie

Consumul excesiv de medicamente

Igiena alimentara deficitara (tutun, alcool etc.)

O anomalie a tractului urinar (pietre la rinichi, infectie a tractului urinar etc.)

5 simptome ale bolii de rinichi despre care nu stiati

1.Oboseala

Persoanele cu insuficienta renala produc eritropoietina in cantitati mici. Acest hormon este responsabil pentru producerea de globule rosii care ajuta la transportul oxigenului in sange. Prin urmare, atunci cand oxigenul ajunge in cantitati mici in diferite parti ale corpului, cum ar fi creierul sau muschii, provoaca oboseala.

2.Deshidratare si mancarime

Cand functionarea rinichilor este perturbata, toxinele si deseurile se acumuleaza in sange. Acestea usuca pielea si pot provoca mancarimi. Daca apar aceste simptome, poate indica insuficienta renala.

3.Dureri de spate inferioare

Este unul dintre simptomele care pot indica o problema renala. La inceput, durerea se poate manifesta doar pe o parte inainte de a se raspandi si de a afecta a doua. Aceasta ar putea insemna ca rinichiul dumneavoastra nu functioneaza normal si ar putea indica una dintre urmatoarele afectiuni:

Citeste si articolul :   Cum trebuie udate corect plantele – greseala pe care aproape toata lumea o face

O infectie a tractului urinar superior.

Durere cauzata de unul sau mai multe pietre prezente in tractul urinar.

4.Modificare a urinei

Frecventa urinarii sau culoarea urinei pot spune multe despre starea rinichilor tai. Daca urina prezinta o schimbare pronuntata a culorii, mirosului sau densitatii, aceasta poate indica urmatoarele:

Urina bruna: lipsa de hidratare, este necesar sa se rehidrateze cat mai curand posibil.

Urina rosie sau roz: cu exceptia cazului in care ati mancat fructe de padure sau sfecla rosie, poate indica prezenta sangelui in urina. Consultati-va medicul cat mai curand posibil.

Urina portocalie: aceasta se poate datora anumitor coloranti alimentari sau poate indica o problema cu ficatul sau bila.

5.Umflare

Persoanele cu insuficienta renala pot prezenta umflarea fetei, picioarelor. Intr-adevar, rinichii au probleme in a scapa de excesul de lichid si acesta se acumuleaza in diferite parti ale corpului si provoaca umflaturi.

Pentru a va proteja rinichii, este deci important sa adoptati o dieta sanatoasa si sa practicati o activitate fizica regulata. In plus, este indicat sa bei multa apa, cel putin 1,5 l pe zi, pentru a elimina deseurile din organism.

Autor