10 beneficii pentru sanatate ale capsunilor pe care s-ar putea sa nu le cunosti

Capsunile imbunatatesc memoria

Potrivit unor studii recente, consumul de capsuni incetineste procesul de imbatranire al creierului, ceea ce inseamna ca ii prelungeste viata functionala, permitandu-ne sa ramanem sanatosi si cu o memorie puternica cat mai mult timp posibil. Interesant este ca exista si un studiu care demonstreaza ca consumul zilnic de capsuni imbunatateste memoria pe termen scurt. Aceste date sunt importante in lumina faptului ca deteriorarea capacitatii de a-si aminti evenimentele recente este asociata cu debutul bolii Alzheimer.

Capsunile imbunatatesc vederea

Capsunile rosii coapte sunt bune nu numai pentru memorie, ci si pentru vedere. Numeroase studii confirma ca consumul zilnic de capsuni previne dezvoltarea degenerescentei maculare a retinei, cataractei, uscarea ochilor, orbirea progresiva si alte probleme asociate cu modificarile tisulare legate de varsta. Compozitia biochimica unica a fructelor  permite nu numai prevenirea aparitiei multor boli care duc la tulburari de vedere, dar contribuie si la tratarea progresiva a afectiunilor existente.

Capsunile sunt foarte bogate in antioxidanti

Pentru inceput, sa ne amintim care sunt acesti antioxidanti. Antioxidantii sau conservantii, asa cum sunt numiti si, sunt substante care previn efectele daunatoare ale oxigenului activ asupra celulelor organismului. Antioxidantii protejeaza organismul de imbatranirea prematura si de boli grave.

Citeste si articolul :   Care sunt beneficiile vitaminei B?

Oamenii de stiinta noteaza ca capsunile contin o cantitate mare de compusi fenolici – bioflavonoide, care au proprietati antioxidante pronuntate. S-a dovedit ca consumul zilnic de capsuni creste capacitatea organismului de a rezista efectelor radicalilor liberi.

Publicitate

Capsunile sunt o sursa de acid elagic

Acidul elagic este un regulator al ciclului celular si se gaseste cel mai frecvent in extractele de fructe, nuci si fructe de padure. Substanta a castigat faima datorita capacitatii sale de a opri mutatia celulelor canceroase. Printre toate produsele in ceea ce priveste continutul de acid elagic, capsunile ocupa un loc al treilea onorabil. Pe langa faptul ca substanta este capabila sa suprime procesele tumorale, ajuta si la combaterea radicalilor liberi, are un efect antiinflamator, are un efect pozitiv asupra proceselor hematopoietice si, de asemenea, intareste sistemul imunitar, protejandu-l de daune  externe.

Capsunile sunt o sursa bogata de vitamina C

In general, se accepta ca principalele surse de vitamina C sau acid ascorbic sunt lamaile, portocalele si, in cazuri extreme, usturoiul. Intre timp, capsunile sunt o sursa mult mai fiabila a acestei substante: o mana dintre aceste fructe de padure contine mai multa vitamina C decat o portocala. Adevarat, trebuie avut in vedere ca numai capsunile coapte, cultivate sub soarele stralucitor, si nu intr-o sera, se pot lauda cu o asemenea bogatie. Interesant este ca capsunile congelate retin aceasta vitamina aproape in aceeasi cantitate ca si capsunile proaspete.

Citeste si articolul :   3 mituri comune despre anxietate

Capsunile ca prevenire a cancerului

Astazi, sute de studii sunt efectuate in fiecare an pentru a analiza  cancerul si metodele de prevenire a acestuia. Unele dintre ele arata ca consumul regulat al unui numar de anumite alimente ajuta la reducerea sanselor de a dezvolta cancer. Se poate observa ca capsunile au fost inregistrate vicios in aceasta lista. Datorita concentratiei mari de vitamina C, acid elagic, antociani, kaempferol si alte substante benefice, aceste fructe  pot  preveni dezvoltarea anumitor forme de cancer.

Capsunile sunt bune pentru silueta

In primul rand, capsunile  dulci au un continut scazut de calorii. Exista doar 33 de kilocalorii la 100 de grame, care, apropo, se ard in doar cateva minute de alergare activa. In al doilea rand, are un indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca previne acumularea de grasime. In al treilea rand, contine substante care favorizeaza arderea grasimilor.

Capsunile normalizeaza nivelul zaharului din sange

Capsunile sunt una dintre acele fructe de padure dulci pe care diabeticii le pot manca. Datorita compozitiei sale unice in toate privintele, precum si a nivelului ridicat de fitonutrienti, nu contribuie la o crestere brusca a nivelului de zahar din sange si, de asemenea, incetineste absorbtia zaharurilor. Din acest motiv, este recomandat si persoanelor cu risc crescut de a dezvolta diabet.

Citeste si articolul :   Ceaiul care curata pielea, elimina petele, pistruii, acneea, vindeca multe boli ale pielii

Capsunile sunt bune pentru inima

S-a dovedit ca aceste fructe  rosii reduc riscul aparitiei si dezvoltarii a numeroase boli cardiovasculare. Dupa cum am spus deja, capsunile sunt bogate in diverse vitamine si antioxidanti, dar in acest caz este mult mai important ca depozitele de magneziu si potasiu sa se gaseasca si in fructele  coapte. Acestea din urma joaca un rol important in normalizarea tensiunii arteriale, precum si in prevenirea stagnarii lichidelor, ceea ce duce la edem, atat vizibil extern, cat si cel care se poate forma pe organele interne.

Capsunile sunt recomandate persoanelor care sufera de alergii

Sunt recomandate persoanelor care sufera de diferite tipuri de alergii. Din cauza compozitiei sale biochimice unice, capsunile inhiba inflamatia si anumite reactii biochimice asociate cu alergiile.

Publicitate

Autor