7 cele mai sanatoase si delicioase uleiuri vegetale pentru gatit

Uleiul vegetal este un produs aproape indispensabil in orice bucatarie. Acizii grasi mononesaturati si polinesaturati continuti in uleiul vegetal sunt foarte importanti pentru sanatatea noastra, asa ca gatitul cu ei nu va dauna nici macar celor care tin o dieta stricta.

Iata cateva dintre cele mai sanatoase si gustoase tipuri de uleiuri vegetale, care sunt grozave pentru a gati un numar mare de feluri de mancare.

Ulei de avocado

Avocado este una dintre cele mai bogate surse de acid oleic, un acid gras mononesaturat care ajuta la reglarea tensiunii arteriale si la imbunatatirea functiei creierului. Uleiul din pulpa acestui fruct are aceleasi beneficii pentru sanatate si poate fi folosit la prajit, avand un punct de fum   destul de ridicat de 271 de grade (daca temperatura este mai mare, uleiul va incepe sa elibereze substante cancerigene si va deveni inutilizabil).

Ulei de masline

In unele tari, uleiul de masline este considerat aproape un remediu pentru toate bolile. Si desi aceasta este o exagerare clara, uleiul de masline nu poate fi numit un produs inutil. Contine acizi grasi omega-3, vitamina E si vitamina K, care sunt esentiale pentru coagularea sangelui si formarea oaselor. Cel mai util este uleiul de masline extravirgin. Punctul sau de fum este de numai 160 de grade, asa ca acest ulei este cel mai bine sa nu fie folosit pentru prajirea alimentelor, dar poate fi adaugat la sosuri, salate, supe, gustari reci si asa mai departe.

Ulei de migdale

Potrivit unui studiu , uleiul de migdale imbunatateste sanatatea cardiovasculara si protejeaza organismul de stresul oxidativ datorita continutului sau ridicat de vitamina E. Teoretic, acest ulei poate fi folosit la prajit, deoarece punctul lui de fum este de 216 grade , dar este mai bine sa nu risti si sa-l adaugi la preparatele reci.

Citeste si articolul :   8 alimente eficiente care trateaza gastrita in mod natural

Unt de arahide

Untul de arahide are un miros si un gust foarte placut, precum si o valoare nutritiva ridicata, deoarece alunele sunt supuse unei procesari minime pentru a face unt. Punctul de fum al acestui ulei este de 227 de grade, deci este potrivit atat pentru prajit cat si pentru sos de salata.

Ulei de in

Uleiul de seminte de in este deosebit de popular printre sportivii care doresc sa creasca cantitatea de grasimi sanatoase din dieta lor. Uleiul de in se poate adauga in salate, aperitive, sosuri si feluri secundare. Nu este recomandat sa se prajeasca cu  el, deoarece se transforma intr-un lichid inutil si cu miros neplacut dupa incalzirea la peste 107 grade.

Ulei de rapita

Uleiul de rapita, cunoscut si sub denumirea de ulei de canola, alaturi de uleiul de masline, se numara printre produsele de top recomandate pentru prevenirea bolilor cardiace si vasculare. Ajuta la combaterea inflamatiei si reduce riscul de accident vascular cerebral si atac de cord. Uleiul de canola nerafinat devine cancerigen la 107 grade, in timp ce uleiul de canola rafinat devine cancerigen la 204.

Citeste si articolul :   Uleiul de in si beneficiile sale pentru corpul tau

Ulei de susan

Acest ulei este cel mai des folosit in bucataria asiatica. Are un miros neobisnuit si distinct si poate imbunatati foarte mult gustul  pestelui, puiului .

Autor