Oficiali turci implicati in mediere spun ca pretentiile Rusiei sunt exagerate.
„Cele trei cerinte cerinte formulate de rusi pana acum la negocieri sunt maximale si nerezonabile. Recunoasterea Crimeei ca parte a Rusiei, adica recunoasterea anexarii Crimeei, nu e acceptabila in acest moment. La fel, este inacceptabila si demilitarizarea unei tari suverane si independente. Cat despre neutralitatea Ucrainei, aici se poate discuta, dar celelalte doua conditii sunt extreme”, a declarat Ibrahim Kalin, purtatorul de cuvant al presedintelui turc.
Kievul si Moscova au convenit, joi, sa continue negocierile. Astfel, a treia runda este planificata sa aiba loc cat mai curand posibil.
Ucraina si Federatia Rusa au ajuns la o intelegere cu privire la asigurarea comuna a coridoarelor umanitare pentru evacuarea cetatenilor, livrarea de alimente si medicamente.
Publicitate
De asemenea, Rusia si Ucraina au stabilit infiintarea unor canale speciale de comunicare pentru interactiunea in timpul evacuarii civililor, a declarat un consilier al sefului biroului lui Zelenski.
Consilierul a precizat care sunt principalele revendicari ale Ucrainei:
-► Incetarea imediata a focului
-► Armistitiu
-► Coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele si orasele distruse sau bombardate constant.
Locul ales pentru negociere, o vila de la granita polono-belarusa, are o simbolistica aparte: in decembrie 1991, presedintele rus Boris Eltin si omologii lui din Ucraina si Belarus au semnat acordul de dizolvare a Uniunii Sovietice.
„Am convenit de comun acord asupra locului de intalnire. Este mai convenabil aici atat pentru noi, cat si pentru partea ucraineana. Orasul Brest are un aeroport bun si este mai aproape de granita poloneza pentru partea ucraineana, deoarece, din cate am inteles, ei vin aici prin Polonia”, a declarat Vladimir Medinsky, seful delegatiei ruse.
Rusia nu pare sa fi renuntat la pretentiile pe care le avea inainte de invazie.
„Crimeea este parte din Rusia, vrem recunoasterea republicilor populare Donetk si Luhansk intre granitele regiunilor Donetk si Luhansk, demilitarizarea Ucrainei, unde nu ar trebui sa fie arme care pot ameninta securitatea Rusiei, si denazificarea, dupa aceeasi procedura prin care a trecut si Germania fascista”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei.