Ministrul roman al Afacerilor Externe cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunta ca Romania cere activarea articolului 4 din Tratatul NATO, privind consultarea intre Aliati pe tema invadarii Ucrainei de catre Federatia Rusa.

„In urma agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei, am cerut Misiunii Romaniei la NATO sa ceara impreuna cu alti aliati activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileste un mecanism de consultare intre aliati – cu privire la impactul situatiei actuale asupra securitatii aliatilor”, a scris Aurescu pe Twitter.

Polonia a cerut joi, 24 februarie, activarea Articolului 4 al Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO), care prevede organizarea urgenta de consultari, in contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.

ARTICOLUL 4 din Tratatul NATO:

Partile vor avea consultari comune ori de cate ori vreuna dintre ele va considera ca este amenintata integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea vreuneia dintre Parti.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei a convocat sedinta CSAT, joi, la ora 11.00, dupa ce Federatia Rusa a invadat Ucraina. Si la nivelul guvernului a fost organizata o echipa cu atributii in monitorizarea situatiei si coordonarea masurilor la nivel intern.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Avertismentul specialistilor din China: Europa face aceeasi greseala fatala pe care am facut-o si noi

Pe ordinea de zi a sedintei este inclusa tematica privind implicatiile asupra securitatii euroatlantice in contextul agresiunii Federatiei Ruse impotriva Ucrainei. La finalul sedintei CSAT, presedintele Klaus Iohannis va sustine o declaratie de presa.

Autor