Exista o mare varietate de alimente care, datorita calitatii lor nutritionale, ajuta la cresterea secretiei de serotonina pentru a promova bunastarea emotionala.
Desi in activitatea acestui neurotransmitator sunt implicati multi factori, obiceiurile alimentare au o influenta pozitiva asupra echilibrului acestuia. Problema este ca multi si-au bazat dieta pe produse rafinate, pline de grasimi, zaharuri si alti compusi nocivi.
Desi pot oferi satisfactie intr-o oarecare masura, continutul lor scazut sau lipsit de nutrienti poate duce chiar la depresie. De aceea, pentru a va bucura de o buna dispozitie, este convenabil sa consumati alimentele care cresc productia acestei substante chimice.
Ce este serotonina?
Serotonina este un neurotransmitator care apare in mod natural in corpul nostru. 95% este secretat in intestin, iar restul de 5% in creier. Interfereaza direct cu starea de spirit, deoarece este una dintre substantele chimice care ajuta la reducerea stresului si a depresiei.
Publicitate
Productia sa optima ofera un sentiment de placere si bunastare care, la randul sau, genereaza si alte beneficii fizice si emotionale importante. Prezenta sa in organism este legata de controlul anxietatii fata de alimente si de reglarea ciclurilor de somn.
De asemenea, interfereaza cu comportamentul social, dorinta sexuala si memoria.
Alimente care cresc nivelul serotoninei
Alimentele care ajuta la mentinerea unui nivel stabil de serotonina sunt indicate celor care trec printr-un ciclu depresiv sau situatii stresante.
In general, pot fi adaugate in mod regulat in dieta pentru a profita de proprietatile care afecteaza sanatatea emotionala.
1.Turmeric
Renumit pentru proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii, turmericul este un condiment care apartine grupului de „antidepresive” naturale.
Nutrientii sai esentiali sustin procesele care sunt responsabile pentru secretia de hormoni ai fericirii. Adica atat serotonina, cat si endorfinele.
Aceasta, la randul sau, blocheaza activitatea enzimei monoaminoxidaza, care este implicata in dezechilibre emotionale.
2.Ton
Datorita compozitiei sale nutritive interesante, tonul este una dintre cele mai benefice soiuri de peste albastru pentru bunastarea psihica. Intr-adevar, el:
Ofera cantitati mari de vitamine B, necesare pentru reglarea activitatii sistemului nervos.
Contine acizi grasi omega-3, cunoscuti pentru capacitatea lor de a elimina lipidele daunatoare si de a reduce inflamatia.
Imbunatateste productia de serotonina si creste nivelul de energie in caz de depresie.
3.Drojdie de bere
Drojdia de bere este unul dintre acele alimente care a castigat faima in ultimii ani. Se remarca prin puterea tranchilizanta si energetica, ideala pentru depasirea anumitor dezechilibre asociate starii de spirit.
Este o sursa importanta de vitamine B, necesare pentru a sustine functionarea creierului si a sistemului nervos.
Stimuleaza productia de serotonina si endorfine, substante chimice care produc placere si bunastare.
4.Avocado
Sunt delicioase, versatile si pot fi incluse in orice plan de masa. Pe langa acestea, avocado contine nutrienti esentiali importanti care promoveaza productia de hormoni ai fericirii.
Este o sursa de magneziu si piridoxina, compusi necesari pentru producerea optima a serotoninei.
Contine acizi grasi polinesaturati care cresc nivelul de energie si performanta fizica si mentala.
5.Seminte de floarea soarelui
Semintele de floarea soarelui au un continut scazut de calorii si contin acizi grasi esentiali. Aceste proprietati, pe langa puterea lor de satiere, le-au oferit un loc aparte ca hrana sanatoasa.
Contin cantitati semnificative de magneziu si zinc, minerale care sustin echilibrul hormonal sanatos.
Acizii sai grasi sanatosi imbunatatesc sanatatea cardiovasculara si interfereaza pozitiv cu metabolismul.
6.Banana
Banana este unul dintre cele mai recomandate fructe pentru a avea o dispozitie mai buna. Zaharurile sale naturale ajuta la cresterea nivelului de energie, ceea ce creste senzatia de vitalitate.
Contributia sa mare de triptofan, un aminoacid esential, il face unul dintre cele mai potrivite alimente pentru producerea adecvata a serotoninei.
Contine vitamine din complexul B si antioxidanti care, atunci cand sunt asimilati, regleaza procesele sistemului nervos.
Publicitate