Carnea decongelata poate fi congelata din nou?

Situatia in care scoatem carnea congelata din frigider, dar din anumite motive nu o gatim imediat dupa decongelare, ni s-a intamplat fiecaruia dintre noi destul de des.

Congelarea alimentelor este un sistem eficient de inhibare a dezvoltarii microorganismelor , astfel incat acestea sa poata fi pastrate in conditii bune saptamani sau chiar luni fara a afecta proprietatile organoleptice; adica gust, miros sau textura. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea agentilor patogeni nu se pot multiplica la temperaturi sub 4 °C.

In viata noastra agitata de zi cu zi apar circumstante de forta majora care intarzie prepararea alimentelor. O treaba incredibila, un apel de la un vechi prieten, o cina neasteptata in aer liber alaturi de o persoana draga… atunci ce sa faci cu carnea?! Cea mai simpla solutie este sa-o pui inapoi la congelator pentru a-o congela din nou.

Totusi, este posibil sa fie periculos? Raspunsul la aceasta intrebare este dat de cercetatorul principal al laboratorului de biosecuritate si analiza, Lyudmila Minaeva.

Potrivit acesteia, carnea cruda este un mediu pentru microorganisme care nu mor in timpul procesului de congelare si intra intr-o stare de „hibernare”. In procesul de decongelare, acestea sunt activate si reproducerea lor este brusc accelerata. Acest lucru afecteaza negativ produsul: incep modificari biochimice si carnea se strica. Incepe sa putrezeasca, accelereaza reactiile oxidative, reduce cantitatea de vitamine liposolubile A si D.

Congelarea si dezghetarea carnii de mai multe ori poate creste aceste modificari biochimice. Odata cu pierderea sucului din  carne, continutul de vitamine solubile (B1, B2, B12) scade. Toate acestea impreuna reduc valoarea nutritiva a produsului, ceea ce duce la modificari nedorite ale gustului.

Din acest motiv, reglementarile tehnice pentru produsele alimentare indica faptul ca , carnea pentru hranirea  copiilor nu poate fi recongelata. Ideal, daca ai carne decongelata, cel mai bine este sa o gatesti imediat.

Publicitate

Publicitate

Autor