Medic infectionist, anunt despre testele de saliva: “Va fi o problema acolo”

Carmen Dorobat, medic infectionist, a vorbit despre testele de saliva. Aceste teste non-invazive pe baza de saliva nu au ajuns pana acum in unitatile de invatamant din Romania. Se asteapta ca in cursul zilei de astazi sa fie livrat primul lot de teste, dar nu este clar cine le va distribui in scoli.

Parintii sunt revoltati si cer precizari suplimentare despre administrarea testelor la domiciliu. Carmen Dorobat, medic primar infectionist la Spitalul de Boli Infectioase Iasi, spune ca “misiunea nu este deloc usoara in a organiza astfel de testari”.

Publicitate

“Misiunea nu e deloc usoara in a organiza astfel de testari. Ideal ar fi ca scolile sa aiba un cadru medical. Sa le explice parintilor ce aud e facut, cum trebuie depozitate acele deseuri potential infectate. Va fi o problem[ acolo unde nu exista cadru medical, in mediul rural.

Cadrele didactice, daca le revine lor aceasta misiune, trebuie sa fie foarte atente.

Parintii trebuie sa respecte procedura. Daca se intampla ca testul sa fie pozitiv, sa nu intre in panica. Sa depoziteze deseul corespunzator si sa repete testarea cu un test PCR pentru ca se stie ca aceste teste au o rata de precizie scazuta.

Daca parintii s-au dovedit dornici in a le face acasa, trebuie sa invete sa le faca corect, dar sa le faca si cu buna-credinta. Trebuie sa se intereseze de modalitatea de a indeparta deseul, de modalitatea de a anunta potentialul rezultat pozitiv”, a declarat medicul, potrivit Realitatea.net.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.