Veste buna de la medicii care au dezvoltat vaccinul Pfizer: De la Covid la CANCER

Deocamdata a cucerit Covid, iar acum CEO-ul BioNTech spune ca vrea sa-si indrepte atentia inapoi catre primul sau interes: cancerul.

Dr. Ugur Sahin incearca aceeasi tehnologie ARNm care sta la baza vaccinului Covid-19 pe care BioNTech l-a adus in mare parte din lume — impreuna cu partenerul sau Pfizer — pentru a incerca sa imbunatateasca cea mai noua si mai riscanta abordare pentru tratarea cancerului: CAR- Terapia T.

Sahin spera sa foloseasca un tip de vaccin ARNm pentru a imbunatati tratamentul, facandu-l atat mai sigur, cat si mai eficient – ​​si poate facandu-l mai ieftin pe termen lung. El a prezentat cateva rezultate din studiile clinice la reuniunea Societatii pentru Imunoterapie a Cancerului din Washington, DC.

„Suntem medici de cancer”, a spus Sahin pentru CNN intr-un interviu inainte de intalnire. „Suntem cu adevarat pasionati de asta. Ceea ce dorim sa realizam este sa oferim tratamente cu adevarat mai bune”.

Publicitate

CAR-T, prescurtare de la terapia cu celule T cu receptorul antigen himeric, implica preluarea de celule imune numite celule T de la fiecare pacient, modificarea genetica a acestora pentru a tinti cancerul si apoi reinfuzarea lor in pacient.

Doar o mana de terapii CAR-T sunt aprobate de Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente si costa in jur de 400.000 USD.

Ele functioneaza cel mai bine impotriva cancerelor pe baza de sange, a remarcat Sahin. El incearca abordarea impotriva tumorilor solide.

Citeste si articolul :   In plina pandemie, Romania este lovita de un alt virus care face victime. Ministerul Sanatatii avertizeaza

Problema este toxicitatea. Efectele secundare pot fi mortale si includ un tip sever de inflamatie numit sindrom de eliberare de citokine si umflarea creierului. Si incercarea de a folosi abordarea impotriva tumorilor solide se adauga la acest pericol.

„Exista doar foarte, foarte putine tinte care sunt specifice cancerului”, a spus Sahin. „Aceasta face sa fie putin dificila dezvoltarea unui tratament care nu este doar eficient, ci si sigur. Deoarece siguranta este o provocare mare, mare – sa avem tinte care nu vin cu toxicitate”.

BioNTech se uita la o anumita molecula activa pe celulele canceroase numita claudina 6. „Nu este exprimata in celulele sanatoase”, a spus Sahin. „Dar este activat si exprimat in mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul testicular, cancerul ovarian, cancerul endometrial si procentul altor tumori, un procent mai mic de cancer de stomac, cancer pulmonar si unele tipuri de sarcoame”, a adaugat el.

„Este o tinta excelenta – este ca alb-negru. Nu are expresie in tesutul normal, dar are expresie puternica in aceste tumori. Si am creat un anticorp puternic, care este folosit ca receptor acum pentru acest tratament cu celule CAR-T. .”

Datele pe care Sahin le prezinta implica doar noua pacienti cu cancer testicular, ovarian si endometrial, plus unul cu un tip de sarcom de tesut moale.

Citeste si articolul :   10 ingrediente din pasta de dinti care cauzeaza o serie de probleme de sanatate

„Acest lucru pare sa fie sigur. Nu vedem toxicitate. Dar vedem o activitate clinica. Vedem, chiar si la doza mica, incepem sa vedem o scadere a tumorilor”.

Al doilea obiectiv este de a vedea celulele T inmultindu-se si prosperand, in speranta ca vor continua sa lupte cu cancerul in timp. Sahin a spus ca exista dovezi care se intampla la cel putin unii dintre pacienti.

Acolo ar putea interveni vaccinul ARNm. Sahin spera sa-l foloseasca pentru a ajuta celulele T sa se inmulteasca si sa curete organismul in cautarea celulelor tumorale – la fel cum vaccinurile functioneaza in timp pentru a continua sa protejeze oamenii de bolile infectioase. BioNTech a demonstrat ca poate face acest lucru la soareci.

„Impactul acestui tratament ar putea fi in doua moduri. Pe de o parte, desigur, o tinta noua pentru tratamentul tumorilor cu nevoi medicale mari. De exemplu, cancerul ovarian — cancerul ovarian avansat — nu poate fi vindecat. Aceasta este intr-adevar, o provocare medicala uriasa. Cancerul testicular este cel mai important cancer la barbatii tineri”, a spus el.

El crede ca abordarile folosite de BioNTech pentru a face vaccinul ARNm suficient de rapid si de rentabil pentru a fi lansat rapid pentru Covid-19 pot fi aplicate cancerelor greu de tratat.

„Traim intr-o perioada in care avem un ciclu de inovare extrem de rapid”, a spus Sahin.

Citeste si articolul :   Schimbari majore pentru salariati. Anuntul premierului Citu

El stie ca terapiile CAR-T sunt costisitoare si greu de livrat. Medicul spune ca nu vrea sa devina un dezvoltator de produse de top, la comanda pentru cei bogati.

“Suntem medici oncologici. Nu vrem sa dezvoltam tratamente pentru oamenii bogati de top, de top”, a spus Sahin. „Este vorba despre a pune intrebarea ce poti sa inovezi, sa faci, pentru a rezolva problema si a o face accesibila?”

El refuza sa estimeze cum ar putea face un tratament de 400.000 de dolari accesibil pentru intreaga lume.

In schimb, el vorbeste despre „optimizarea procesului”. La inceput, noteaza el, ARN-ul mesager a fost greu de produs si extrem de scump. BioNTech si-a dat seama cum sa-l faca ieftin si din abundenta pentru a fi utilizat intr-un vaccin care acum este produs de miliarde.

„Daca nu exista urmatorul, cel mai bun produs, atunci ai deja un produs”, a spus el.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.