Vaccinul Novavax COVID-19 primeste prima autorizatie

Novavax Inc (NVAX.O) se asteapta ca autoritatile de reglementare din India, Filipine si din alte parti sa ia o decizie cu privire la vaccinul sau impotriva COVID-19 in „saptamani”, a declarat directorul sau executiv pentru Reuters, dupa ce vaccinul a primit prima autorizatie de utilizare in caz de urgenta (EUA) din Indonezia.

Actiunile Novavax au crescut cu aproximativ 13% dupa ce compania a declarat, de asemenea, ca a depus o cerere de utilizare de urgenta a vaccinului catre Canada si Agentia Europeana pentru Medicamente.

Pentru Indonezia, vaccinul va fi produs de cel mai mare producator de vaccinuri din lume, Serum Institute din India (SII), si vandut sub numele companiei indiene, Covovax. Novavax a spus ca livrarile initiale in Indonezia sunt de asteptat sa inceapa iminent.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) examineaza, de asemenea, dosarul de reglementare al Novavax, iar producatorul de medicamente din SUA se asteapta ca revizuirea sa fie rezolvata in urmatoarele saptamani, a declarat seful executiv Stanley Erck pentru Reuters intr-un interviu telefonic.

Citeste si articolul :   Multe universitati din Europa au decis izolarea generala a studentilor in campusuri

O unda verde din partea OMS ar pregati scena pentru ca Novavax sa inceapa sa expedieze doze catre programul COVAX care furnizeaza injectii catre tarile cu venituri mici. Novavax si SII s-au angajat impreuna sa furnizeze mai mult de 1,1 miliarde de doze COVAX, care este co-condus de OMS.

„Cred ca vom primi cateva doze la COVAX in acest an”, a spus Erck. „Dar cred ca (Novavax) va incepe cu adevarat sa fie capabil sa livreze cantitati mari catre COVAX in primul trimestru” din 2022.

Erck a spus ca Novavax si-a rezolvat toate provocarile de productie si nu se asteapta ca autoritatile de reglementare sa aiba alte preocupari cu privire la procesele sale de productie.

El a spus ca Novavax este „in dialog cu FDA din SUA si… ne asteptam la o prezentare completa in urmatoarele cateva saptamani”.

Novavax a amanat depunerea pentru aprobarea SUA, iar Politico a raportat luna trecuta ca trustul se confrunta cu probleme de productie si calitate.

Citeste si articolul :   Oamenii de stiinta din Belgia au realizat un vaccin anti-Covid care ofera imunitate pe viata

SII este autorizata sa produca vaccinul Novavax, iar compania americana a declarat ca va solicita autorizarea de reglementare pentru alte facilitati, cum ar fi fabrica sa din Republica Ceha, in saptamanile urmatoare.

Indonezia este programata sa primeasca 20 de milioane de doze de vaccin pe baza de proteine ​​in acest an, potrivit guvernului.

Penny Lukito, seful Agentiei Nationale pentru Controlul Medicamentelor si Alimentelor din Indonezia, nu a raspuns imediat la o solicitare a Reuters.

Novavax a aplicat pana acum pentru EUA in diferite tari, inclusiv Marea Britanie, Australia, India si Filipine.

„Vor avea nevoie de saptamani, nu de luni, pentru ca ei sa revizuiasca” a spus Erck.

Compania, impreuna cu partenerul japonez Takeda Pharmaceutical Co (4502.T) , a declarat vineri ca se pregateste sa solicite aprobarea de reglementare pentru o lansare in Japonia la inceputul anului viitor.

Injectia Novavax s-a dovedit a fi eficienta in proportie de peste 90%, inclusiv impotriva unei varietati de variante ingrijoratoare ale coronavirusului, intr-un studiu amplu, in stadiu avansat, in SUA.

Citeste si articolul :   Seful Pentagonului, vaccinat public impotriva Covid-19: „Nu a durut deloc”

Autor