Aceasta vitamina ar putea intari sistemul imunitar impotriva Covid-19- studiu

Un studiu de la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York si Sistemul de sanatate Montefiore a analizat potentialul vitaminei D in fata infectiilor legate de Covid-19. Prezentat virtual la ENDO 2021, reuniunea anuala a Societatii Endocrine, iata principalele sale observatii.

Suplimentarea poate reduce riscul de infectie severa

Condus de doctorul Sweta Chekuri, studiul a analizat 124 de pacienti cu niveluri scazute de vitamina D, masurate cu pana la 90 de zile inainte de internarea lor la spital. Cercetatorii au comparat rezultatele persoanelor fara suplimente cu cele ale pacientilor care au primit cel putin 1.000 de unitati de vitamina D pe saptamana. Concluzie: Cei care au primit suplimente au avut un risc mai mic de deces dupa internare si au fost mai putin probabil sa aiba nevoie de ventilatie . Pe de alta parte, oamenii de stiinta precizeaza ca rezultatele nu sunt semnificative statistic deoarece riscurile privesc 37,5% dintre persoanele nesuplimentate fata de 33,3% dintre pacientii care au fost.

Pentru Corinne Levitus, co-autoarea acestei cercetari, ideea este de a incuraja medicii sa discute despre potentialele beneficii ale suplimentarii la pacientii cu niveluri scazute de vitamina D, deoarece ea considera ca este probabil sa reduca riscurile de a dezvolta un Covid-19 sever.  Ea admite, insa, ca nu au reusit sa stabileasca o legatura clara si definitiva cu severitatea bolii.

Citeste si articolul :   10 alimente care intaresc oasele

In ianuarie 2021, 6 societati invatate si 73 de experti vorbitori de limba franceza au cerut suplimentarea populatiei franceze cu vitamina D si nu numai persoanele in varsta sau persoanele cu risc de a dezvolta o forma severa de Covid-19 . O abordare sustinuta de un comunicat de presa al Societatii Franceze de Geriatrie si Gerontologie care considera ca datele stiintifice sunt in favoarea suplimentarii cu vitamina D, chiar daca aceasta nu inlocuieste vaccinarea, deoarece „ ar putea ajuta la reducerea infectiei cu SARS-CoV-2.precum si riscul formelor severe de COVID-19, terapie intensiva si deces”. Cu toate acestea, parerile difera pe acest subiect deoarece rezultatele sunt incomplete si nu ne permit inca sa spunem cu certitudine ca vitamina D are un rol protector, asa cum ne aminteste Inserm . Rolul sau in organism ramane esential, mai ales ca multe persoane au aporturi insuficiente, ceea ce afecteaza starea generala de sanatate si bunastare.

Publicitate

Care este rolul vitaminei D in organism?

Vitamina D ocupa mai multe roluri in organism, in special prin cresterea concentratiilor de fosfor si calciu din sange. Atunci cand nivelul acestui mineral este suficient, ajuta la asigurarea unei bune coagulare, la mineralizarea tesuturilor precum dintii, oasele si cartilajele , contractia musculara adecvata si mentinerea optima a nervilor. Vitamina D contribuie si la activitatea si diferentierea celulelor sistemului nostru imunitar, la reglarea hormonilor, precum si la diferentierea unor celule ale pielii. In acest sens, o deficienta de vitamina D poate provoca simptome care afecteaza metabolismul osos si constructia musculara. Acestea pot implica:

Citeste si articolul :   Respectatul virusolog chinez, Dr. Li-Meng Yan, sustine ca noul virus a fost creat de om

Scaderea tonusului in muschi

Convulsii

Atacurile de tetanie

Probleme osoase, inclusiv rahitismul la cei mai tineri si osteomalacia la adulti

Scaderea masei osoase cu un risc mai mare de fractura

Anemia in cazuri rare

Care sunt sursele de vitamina D?

Pentru a-si acoperi nevoile zilnice, ANSES evidentiaza doua cai posibile: expunerea la soare timp de 15 pana la 20 de minute pe zi in timpul dupa-amiezii sau dimineata tarziu sau prin alimente. Intr-adevar, exista mai multe alimente bogate in vitamina D care ar trebui sa fie profitate mai des daca aportul tau zilnic este insuficient.

Galbenusul de ou

Peste gras, cum ar fi somonul, heringul, macroul sau sardinele

Ciocolata neagra

Ciuperci

Unt

Cereale si produse lactate imbogatite cu vitamina D

Carne de organe, in special ficatul

Atunci cand utilizati suplimente alimentare, aveti in vedere ca acestea trebuie validate printr-o reteta medicala care va adapta doza la deficienta si profilul pacientului. La fel ca si deficitul de vitamina D, prea mult poate duce la probleme de sanatate, inclusiv greata, dureri de cap, oboseala severa, varsaturi sau scadere in greutate.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.