Beneficiile Spirulinei: 9 beneficii pentru sanatate

Spirulina este unul dintre cele mai populare suplimente alimentare din lume. Se gaseste de obicei sub forma de pulbere, tablete sau capsule si este incarcat cu beneficii nutritionale. Mai mult, valorile sale nutritive sunt de asa natura incat sunt folosite si pentru combaterea malnutritiei in unele tari africane. Sa aruncam o privire atenta la beneficiile acestui „super aliment”.

1. Spirulina este foarte bogata in diversi nutrienti

Spirulina creste in apa sarata, dar si in apa dulce. Acest microorganism este cunoscut sub denumirea de alge albastru-verzui.

Aceste cianobacterii produc energie din lumina soarelui prin fotosinteza.

Puteti consuma pana la 10 grame de spirulina pe zi, dar, in general, doza zilnica standard este de 1 pana la 3 grame.

Publicitate

Retineti ca 7 grame de pulbere de spirulina uscata contin: 4 grame de proteine, vitamina B1 (11% din doza zilnica recomandata), vitamina B2 (15% din CDI), vitamina B3 (4% din CDI), cupru (21 % din CDI) si fier (11% din CDI). In afara de aceste aporturi, spirulina contine si alte beneficii precum magneziu, potasiu si mangan.

Aceeasi cantitate (7 grame) contine in plus doar 20 de calorii si doar 1,7 grame de carbohidrati digerabili. De asemenea, include aproximativ 1 g de grasime compusa atat din acizi grasi omega 3, acizi cu multe beneficii, cat si din omega 6.

Citeste si articolul :   Care sunt indulcitorii naturali calorici si ce boli pot provoca acestia

Mai mult, ca si ouale, spirulina este plina de proteine si ofera toti aminoacizii esentiali pentru organism.

2. Spirulina are puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare

Spirulina este bogata in antioxidanti, capabila sa lupte impotriva radicalilor liberi. Care sunt responsabile de stresul oxidativ.

Principala sa componenta activa este ficocianina. Aceasta substanta antioxidanta confera spirulinei culoarea sa albastruie / verzuie. Ajuta in special la lupta impotriva radicalilor liberi si impiedica producerea de molecule de semnalizare inflamatorie. Prin acest proces, spirulina ofera calitati antioxidante si antiinflamatoare impresionante.

3. Spirulina poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau

Spirulina are un efect pozitiv asupra factorilor de risc legati de bolile de inima. Ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau din sange. Alte alimente, cum ar fi usturoiul si lamaia, va pot ajuta, de asemenea, sa luptati impotriva colesterolului LDL.

4. Spirulina protejeaza impotriva peroxidarii lipidelor

Deteriorarea oxidativa sau peroxidarea lipidelor este cauza mai multor boli de inima. De exemplu, oxidarea colesterolului „rau” este una dintre etapele majore in dezvoltarea bolilor de inima. Deteriorarea oxidativa are un efect daunator asupra structurilor grase ale corpului dumneavoastra.

Citeste si articolul :   3 alimente sanatoase bogate in carbohidrati

Cu toate acestea, efectul antioxidant al spirulinei pare a fi eficient in reducerea peroxidarii lipidelor la oameni si animale, potrivit cercetarilor.

5. Spirulina ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Cercetarile au aratat ca o doza de 4,5 g de spirulina ajuta la scaderea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri normale ale acestor afectiuni.

Acest rezultat s-ar fi produs datorita unei productii mai mari de oxid nitric. Este o molecula de semnalizare care ajuta vasele de sange sa se relaxeze si sa se dilate.

6. Spirulina ajuta la ameliorarea simptomelor rinitei alergice

Cand pasajele nazale se inflameaza, aceasta se numeste rinita alergica. Cauza principala sunt  alergenii de mediu, cum ar fi parul animalelor, polenul sau praful de grau.

Un studiu a constatat ca spirulina ar putea fi o alternativa eficienta atunci cand vine vorba de reducerea simptomelor rinitei alergice.

Consumul de 2 grame de spirulina ar reduce semnificativ curgerea nasului, stranutul, congestia nazala si mancarimea.

7. Spirulina este potential eficienta impotriva anemiei

Cea mai frecventa forma de anemie este reducerea hemoglobinei sau a globulelor rosii din sange. Acest lucru duce la sentimente sustinute de slabiciune si oboseala, in special la persoanele in varsta.

Citeste si articolul :   5 beneficii ale spanacului despre care s-ar putea sa nu stiti

8. Spirulina poate imbunatati forta si rezistenta musculara

Unul dintre principalii factori care contribuie la oboseala musculara este deteriorarea oxidativa din exercitii.

La sportivi, utilizarea alimentelor de origine vegetala este recomandata datorita proprietatilor lor antioxidante. Aceste contributii ii ajuta sa minimizeze daunele cauzate de efort.

Spirulina, pe de alta parte, pare a fi benefica, pe baza studiilor care au observat imbunatatiri ale fortei si rezistentei musculare. Ceea ce se observa in general este ca oboseala apare mult mai tarziu decat de obicei.

9. Spirulina poate ajuta la controlul zaharului din sange

Studiile la animale au descoperit ca spirulina poate ajuta la scaderea zaharului din sange.

Pentru a verifica eficacitatea spirulinei la oameni, a fost efectuat un studiu de doua luni la 25 de persoane cu diabet de tip 2. Ca urmare, glicemia lor a fost redusa cu 2 grame de spirulina pe zi.

Publicitate

Autor